Småländska kroppkakor

Småländska kroppkakor

1 tim Huvudrätt
Småländska kroppkakor görs på kokt potatis och fylls med fläsk, lök och kryddpeppar. Perfekta att laga när du har lite extra tid. Servera de varma och goda kroppkakorna med rårörda lingon och skirat smör.  Du kan också fylla dem med isterband. Eller byt fläsket mot hackad svamp för ett vegetariskt alternativ.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/smalandska-kroppkakor/

Gör så här

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen med potatisstöt. Låt kallna.
  • Tärna fläsket och finhacka löken. Stek fläsket i smör 4-5 min. Tillsätt lök och kryddpeppar. Fräs ytterligare 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i 12 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i ca 1 msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar.
  • Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar, 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp. Ta upp med hålslev.
  • Stek dem i lite smör i två omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon.
Klart!

Prova gärna att fylla dina kroppkakor med isterband! Byt fläsket mot hackad svamp för vegetariskt alternativ.

Energi:

1049 kcal

Protein: 19 g
Kolhydrater: 98 g
Fett: 62 g

Ingredienser

Mjölig potatis
1 kg
Ägg
1
Vetemjöl
3 dl
Salt
½ tsk
Fyllning:
Rimmat sidfläsk
300 g
Svenskt Smör från Arla®
1 msk
Gul lök
1
Kryddpepparkorn, mortlade
10
Till servering:
Svenskt Smör från Arla®
150 g
Rårörda lingon
2 dl