Öländska kroppkakor
Budget Nytt

Öländska kroppkakor

60+ min Huvudrätt
Öländska kroppkakor skiljer sig från småländska kroppkakor. De öländska kroppkakorna görs på råriven potatis. Dessa har klassisk fyllning med stekt tärnat fläsk, gul lök och kryddpeppar. Serera på traditionellt vis med ovispad grädde, smält smör och rårörda lingon.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/olandska-kroppkakor/

Gör så här

  • Koka 2 av potatisarna mjuka i lättsaltat vatten.
  • Tärna fläsket och finhacka löken. Stek fläsket i smör 4-5 min. Tillsätt lök och kryddpeppar. Fräs ytterligare 4-5 min. Ställ åt sidan och låt svalna.
  • Skala och finriv resterande potatis. Lägg den rivna potatisen i en ren kökshandduk. Vrid ut så mycket vätska som möjligt.
  • Lägg riven potatis i en bunke. Pressa ner den kokta potatisen med en potatispress. Tillsätt potatismjöl, citronsaft och salt. Blanda till en jämn deg.
  • Forma potatisdegen till en rulle och skär i 12 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i ca 1 msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till bollar.
  • Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna ca 1 timme. Ta upp med hålslev.
  • Smält smöret i en liten kastrull.
  • Servera varma öländska kroppkakor med smält smör, ovispad grädde och rårörda lingon.
Klart!

Prova gärna att fylla dina kroppkakor med isterband! Byt fläsket mot hackad svamp för vegetariskt alternativ.

Energi:

722 kcal

Fiber: 4,6 g
Protein: 8,8 g
Kolhydrater: 70,8 g
Fett: 45,2 g

Ingredienser

Fast potatis
900 g
(75 g) potatismjöl
1 dl
Citronsaft
1 msk
Salt
½ tsk
Fyllning:
Rimmat sidfläsk
150 g
Gul lök
½
½ msk
Kryddpepparkorn, mortlade
5
Till servering:
50 g
Rårörda lingon
2 dl
2 dl