Skaldjursplatå

Skaldjursplatå

30 min
Huvudrätt
Lyxig skaldjursplatå med läckra såser att bjuda på vid speciella tillfällen. En skaldjursplatå ger gästerna möjlighet att frossa i hummer, krabba, kräftor, räkor, musslor och ostron. Lägg upp de skaldjur du önskar på ett stort fat med is i botten. Servera med såserna och njut av denna lyx!
https://www.arla.se/recept/skaldjursplata/

Gör så här

Romsås:
  • Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt stå kallt ca 30 min så smakerna sätter sig.
Aioli:
  • Vispa eller mixa ihop ägg, vinäger och senap i en skål. Tillsätt oljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa eller mixa till en tjock emulsion.
  • Smaka upp din aioli med finriven vitlök, salt och svartpeppar.
Skaldjursplatå:
  • Om du vill ha musslor på din platå börjar du med dessa. Se receptlänk till moules frites.
  • Lägg upp ailoi och romsås i skålar. Skär citronen i klyftor.
  • Dela hummer och krabba. Öppna ostronen.
  • Lägg is på ett stort fat. Lägg på alla skaldjur, rom och citron.
  • Servera skaldjursplateau med två såser och skivat bröd.
Klart!

Ingredienser

Humrar
3
Krabbor
3
Havskräftor
12
Ostron
12
Räkor med skal
600 g
Blåmusslor, kokta
1 kg
Forellrom
80 g
Romsås:
3 dl
Röd stenbitsrom
2 msk
Färsk gräslök, fint skuren
2 msk
Schalottenlök, finhackad
2 msk
Citron, finrivet skal
1
Salt och svartpeppar
Aioli:
Ägg, rumsvarmt
1
Vitvinsvinäger
2 tsk
Dijonsenap
½ tsk
Rapsolja, rumsvarm
2 dl
Vitlöksklyfta
1
Salt
2 krm
Nymalen svartpeppar
Till severing:
Citroner
2
Surdegsbaguette
1
Inkluderad
Moules frites
Budget
20 min
Moules frites
(24)