Siffertårta

1 tim
Siffertårta

Siffertårta, med luftiga chokladbottnar och len chokladkräm gjord på smör och färskost, är ett fint mästerverk att briljera med på nästa födelsedagskalas! Twista till den klassiska kalastårtan med denna siffertårta och låt endast fantasin sätta gränser för garneringen. Vill du göra två siffror är det bara att dubbla receptet.

Nytt

Ingredienser

Tårtbotten:

75 g
2½ dl
Ägg
2
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
3 dl
Kakao
1 dl
Bikarbonat
1 tsk
Bakpulver
1 tsk
Vaniljsocker
½ tsk
Salt
1 krm

Chokladkräm:

150 g
300 g
Florsocker
6 dl
Kakao
2½ msk

Topping:

Blandade bär
1 liter
Ätbara blommor
1 dl
Hackad pistagenötter
½ dl

Gör så här

Tårtbotten:

  • Sätt ugnen på 195º eller 175º varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt svalna.
  • Vispa ägg och socker luftigt med en elvisp.
  • Blanda vetemjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet. Vänd försiktigt ihop med en slickepott.
  • Häll i smör- och mjölkblandningen. Vänd ihop till en jämn smet.
  • Täck en plåt med bakplåtspapper. Fördela smeten jämt över plåten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Gör under tiden en siffermall genom att rita önskad siffra på ett A4 papper som du sedan klipper ut.
  • Låt kakan svalna helt innan du lägger siffermallen på kakan och skär ut två likadana siffror.

Chokladsmörkräm:

  • Vispa rumsvarmt smör och färskost fluffigt med en elvisp.
  • Sikta i florsocker och kakao. Vänd försiktigt ihop till en slät chokladkräm.
  • Lägg krämen i en spritspåse med stjärntyll.

Montering:

  • Spritsa frosting på ena sifferbottnen. Placera den andra siffran ovanpå och spritsa ut resten av frostingen. Dekorera med färska bär, blomblad och hackade pistagenötter.
Lägg till recept till tillagad

Näringsvärden, per port

Energi:

758 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 5,7 g
Protein: 5,1 % 9,5 g
Fett: 45,3 % 38,8 g
Kolhydrater: 49,6 % 92,6 g
https://www.arla.se/recept/siffertarta/