Kafta - köttfärskebab

30 min Lunch Middag
Kafta - köttfärskebab

En smakrik och kryddig kebab som lagas enkelt i ugn. Servera i libabröd med krämig vitlökssås, grillade grönsaker och massor av färsk persilja – en perfekt vardagsfavorit med smak av Mellanöstern.

Nytt

Ingredienser

Köttfärskebab:

Nötfärs eller lammfärs
500 g
Vitlöksklyftor, finhackad
2
Bladpersilja, hackad
50 g
Ägg
1
Salt
1 tsk
Malen spiskummin
1 tsk
Malen kardemumma
1 krm
Malen kanel
1 krm
Malen kryddnejlikor
1 krm
Paprikapulver
1 krm
Nymalen svartpeppar
1 krm
Rödlökar
2
Tomater
4
Sivri gröna paprikor
8
Olivolja
2 msk

Vitlökssås:

2 dl
Vitlöksklyfta, finhackad
1
Citron, finrivet skal
1
Pressad citronsaft
1 msk
Salt
1 krm
Nymalen svartpeppar
1 krm

Till servering:

Gemsallad
2
Libabröd
4
Bladpersilja
50 g

Gör så här

Köttfärskebab:

  • Sätt ugnen på 280° grill.
  • Blanda färs, vitlök, persilja, ägg, salt och kryddor. Rör snabbt ihop till en jämn smet, undvik att överarbeta.
  • Tryck ut färsen på en plåt med bakplåtspapper, ca 30x40 cm.
  • Skala och klyfta rödlöken. Skär ett kryss i botten på tomaterna. Lägg rödlök och paprikor ovanpå färsen. Lägg även på tomaterna med krysset uppåt. Ringla över olivolja på grönsakerna.
  • Grilla i mitten av ugnen ca 12 min, tills färsen är genomstekt och grönsakerna fått färg.
  • Låt svalna lite och skär sedan i avlånga kebabremsor.

Vitlökssås:

  • Blanda med yoghurt, vitlök, citronskal, citronsaft, salt och svartpeppar i en skål.

Till servering:

  • Finstrimla salladen.
  • Fyll libabröd med köttfärskebab, grillade grönsaker, vitlökssås, strimlad sallad och färsk persilja.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

691 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 9,9 g
Protein: 40,8 g
Kolhydrater: 66,9 g
Fett: 28,6 g
https://www.arla.se/recept/kafta-kottfarskebab/