Senapssmörsås

Senapssmörsås

30 min
Emulsionssås smaksatt med flera olika sorters senap. Passar utmärkt till kyckling, grönsaker och lamm.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/senapssmorsas/

Gör så här

  • Lägg alla ingredienser till reduktionen i en kastrull och koka ihop tills ca ½ dl återstår.
  • Sila bort schalottenlök, pepparkorn och senapsfrön, häll tillbaka vätskan i kastrullen. Smält smöret.
  • Utan vattenbad: Tillsätt äggulorna och vispa på låg värme tills det tjocknar och och har en temperatur på ca 66°. Dra av kastrullen från värmen.
  • Häll i smöret i en tunn stråle under ständig vispning. När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med senap och salt.
  • Med vattenbad: Häll reduktionen och äggulorna i en bunke. Sätt bunken över en kastrull med kokande vatten och vispa tills det tjocknar och har en temperatur på ca 66°.
  • Ta bort bunken från vattenbadet. Häll i smöret i en tunn stråle under ständig vispning.
  • När allt smör vispats i ska såsen vara tjock och blank. Smaksätt med senap och smaka av med lite salt.
Klart!
Energi:

2505 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 8 g
Fett: 268 g

Ingredienser

Reduktion:
Schalottenlök hackad
1
Vatten
½ dl
Vitvinsvinäger
½ dl
Vitpepparkorn
5
Senapsfrön
1 msk
Äggulor
3
250 g
Dijonsenap
1 msk
Skånsk senap
1 msk