Sallad med betor, björnbär och smulad ost

Sallad med betor, björnbär och smulad ost

60+ min
Söt, syrlig och salt kombo med picklade och bakade betor, björnbär, ost och majonnäs i botten. Detta recept är skapat av Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.
Jimmi Eriksson
Jimmi Eriksson Årets kock 2016
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/sallad-med-betor-bjornbar-och-smulad-ost/

Gör så här

  • Värm ugnen till 180°.
  • Tvätta och halvera rödbetorna. Gnid in dem med olja och salt. Rosta i ugnen tills rödbetorna är mjuka, ca 30 min.
  • Koka gulbetorna mjuka i saltat vatten.
  • Koka upp ättika, socker, vatten och senapsfrön, dra åt sidan.
  • Skala och klyfta gulbetorna och lägg i lagen. Låt dra minst 2 tim.
  • Mixa vitosten till majonnäsen slät med oljan.
  • Knäck ägget i en skål och droppa långsamt ner ostoljan under kraftig vispning till det blivit en majonnäs. Lägg majonnäsen i en spritspåse.
  • Lägg upp betor på ett fat, spritsa på majonnäsen. Toppa med mandel, björnbär och örter. Avsluta med att smula över vitost.
Klart!

Ingredienser

Rödbetor
1 kg
Gulbetor
½ kg
Ättiksprit 12%
½ dl
Strösocker
1 dl
Vatten
1½ dl
Gula senapsfrön
1 msk
Olivolja
2 msk
Salt
1 tsk
Majonnäs:
100 g
Matolja
3 dl
Ägg
1
Champagnevinäger
½ msk
Till servering:
50 g
Skalad, rostad mandel
1 dl
Färska björnbär, 1 ask
150 g
Plockade färska örter
1 dl