Saftig plommonkaka

1 tim 15 min
Frysbar
Saftig plommonkaka

Fira sensommaren med en saftig plommonkaka där karamelliserade plommon ger både smak och vacker färg. Den mjuka kakan blir härligt fluffig och frukten på toppen karamelliseras under gräddningen och skapar en lätt knaprig yta. Servera gärna med en klick syrlig crème fraiche eller lättvispad grädde för en perfekt balans mellan sötma och syra – en fika eller efterrätt som imponerar på hela familjen.

Ingredienser

150 g
Rårörsocker
1 dl
Plommon
5
Strösocker
2 dl
Ägg
2
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
1½ tsk
Vaniljsocker
1½ tsk
2 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält 50 g smör och blanda med råsocker. Täck botten av en form, ca 24 cm i diameter, med blandningen.
  • Kärna ur plommonen, skär i dem bitar och fördela i botten på formen. Det mönster du gör här kommer sedan att vara toppen på kakan.
  • Vispa 100 g smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget.
  • Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
  • Häll smeten över plommonen och jämna till ytan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.
  • Låt kakan svalna i formen i ca 20 min. Stjälp upp kakan på ett fat.
  • Servera med en klick crème fraiche.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

471 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 1,4 g
Protein: 4,5 % 5,2 g
Fett: 48,4 % 25,8 g
Kolhydrater: 47,1 % 54,6 g
https://www.arla.se/recept/saftig-plommonkaka/