Cheesecake med citron

Cheesecake med citron

1 tim 30 min
Efterrätt
Går att frysa
Cheesecake med havrebotten och frisk smak av citron. Denna cheesecake ska helst tillagas dagen innan och stå kallt över natten för bästa resultat.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/cheesecake-med-citron/

Gör så här

  • Gör gärna denna cheesecake dagen innan den ska serveras och låt den stå kallt över natten.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Rör ner socker, havregryn och vetemjöl.
  • Blanda ihop till en deg och tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör vaniljfrön med citronskal och socker.
  • Tillsätt kvarg, crème fraiche och ägg. Rör till en jämn smet.
  • Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt kakan svalna.
  • Dela plommonen och lägg på tårtan. Pensla över med smält aprikosmarmelad.
Klart!

Kan räcka till 12 mindre bitar.

Ingredienser

Havrebotten:
150 g
Strösocker
½ dl
Havregryn
2½ dl
Vetemjöl
2½ dl
Fyllning:
Vaniljstång
½
Citron
rivet skal från 1
Strösocker
1½ dl
500 g
3 dl
Ägg
3
Garnering:
Plommon
6
Aprikosmarmelad
ca 1 dl