Saffranssnittar

30 min Fika
Frysbar
Saffranssnittar

Klassiska kolakakor får en ljuvlig julig twist med saffran – de blir gyllene, mjuka och lätt sega. Perfekta att baka när doften av saffran ska sprida sig i hela hemmet, och extra festliga blir de när du ringlar över saffransglasyr innan kakorna hunnit svalna helt. Kolakakor med saffran passar både på fika, julbord och som små lyxiga gå-bort-presenter. Servera gärna tillsammans med en kopp starkt kaffe, te eller varm choklad för den ultimata stämningen.

Ingredienser

100 g
Rårörsocker
1 dl
Ljus sirap
2 msk
Vetemjöl
2½ dl
Vaniljsocker
1 msk
Bakpulver
½ tsk
Saffran à 0,5 g
1 pkt
Flingsalt
1 krm

Saffransglasyr:

Florsocker
2 dl
Vatten
1½ msk
Saffran à 0,5 g
1 pkt

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Vispa smör, socker och sirap tills det är poröst.
  • Blanda mjöl, bikarbonat, vaniljsocker och salt. Mortla 1 tsk strösocker och saffran fint. Rör ner i smeten och blanda till en jämn deg.
  • Dela degen i 2 bitar och rulla till längder. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Platta till längderna.
  • Grädda i mitten av ugnen 12-15 min. Skär längderna i sneda bitar direkt när du tagit ut dem från ugnen. Låt kakorna ligga kvar på plåten.

Saffransglasyr:

  • Rör ihop florsocker, vatten och saffran. Ringla glasyren över kakorna innan de svalnat.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per styck

Energi:

55 kcal

Näringsvärden per styck
Protein: 0 g
Fett: 2 g
Kolhydrater: 9 g
https://www.arla.se/recept/saffranssnittar/