Saffransbullar med vanilj

4 tim
Arbetstid: 40 min
Frysbar
Saffransbullar med vanilj

När doften av nybakade saffransbullar med vanilj sprider sig i köket är julen nära. Här möts saffran, smör, kardemumma och vanilj i en oemotståndlig kombination som gör bullarna mjuka, saftiga och alldeles ljuvliga.

Nytt

Ingredienser

Saffran à 0,5 g
2 pkt
Hett vatten
1 msk
Jäst
50 g
5 dl
Kardemummakärnor
1 tsk
Strösocker
2 dl
Vetemjöl, ca 1 kg
ca 17 dl
250 g
Salt
½ tsk

Fyllning:

250 g
Strösocker
1½ dl
Vaniljsocker
1 msk

Sockerlag:

Strösocker
2 dl
Vatten
1 dl

Pensling:

Ägg
1
Salt
2 krm

Gör så här

  • Lägg saffran i en liten skål med 1 msk hett vatten. Låt stå så att smakerna kommer fram.
  • Smula jästen i en bunke och lös upp med den rumsvarma mjölken.
  • Mortla kardemumman och tillsätt den tillsammans med saffran, socker, hälften av vetemjölet och smöret i bitar. Arbeta ihop till en kladdig deg.
  • Tillsätt salt och resten av vetemjölet. Knåda i maskin minst 10 min (eller lite längre för hand) tills degen blir blank och släpper bunkens kanter. Tillsätt ev lite mer mjöl om degen är för kladdig.
  • Täck bunken med plastfolie eller bakduk och låt jäsa i ca 1 timme, tills degen fördubblats i storlek.

Fyllning:

  • Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till en jämn smet.

Utbakning:

  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i två delar.
  • Kavla ut varje del till en rektangel, ca 25×60 cm. Bred på fyllningen. Vik degen dubbel på längden och tryck till lätt.
  • Skär 2–3 cm breda remsor och dela varje remsa på mitten, men låt dem sitta ihop upptill. Tvinna och snurra till knutar.
  • Lägg bullarna på två plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Koka upp socker och vatten tills sockret löst sig.
  • Vispa upp ägg med salt och pensla bullarna.
  • Grädda saffransbullarna ca 10 min, tills de fått fin färg och är genomgräddade. Bullar är klara när innertemperaturen är 94–96°.
  • Pensla de nygräddade bullarna direkt med den varma sockerlagen för fin glans och extra saftighet.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per st

Energi:

325 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 1,3 g
Protein: 5 % 4 g
Fett: 41,7 % 15,3 g
Kolhydrater: 53,3 % 42,6 g
https://www.arla.se/recept/saffransbullar-med-vanilj/