Saffranskaka i långpanna

40 min
Frysbar
Saffranskaka i långpanna

En perfekt kaka för adventsmyset eller det större glöggkalaset. Den går snabbt att göra och smakar juligt och ljuvligt av mycket saffran och smör. Toppa gärna med färska bär eller frukt, tex fikon. Det blir ca 20 bitar.

Ingredienser

200 g
Saffran à 0,5 g
2 pkt
3 dl
Strösocker
3 dl
Ägg
3
Vetemjöl
5 dl
Bakpulver
2 tsk
Hackad sötmandel
½ dl
Pärlsocker
½ dl

Frosting:

300 g
50 g
Florsocker
1½ dl
Rostade, hackade blandade nötter
1 dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smörj och mjöla en långpanna, ca 25x35 cm.
  • Smält smöret och blanda med saffran och mjölk. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smörblandningen.
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör ner. Häll smeten i långpannan. Strö över hackad mandel och pärlsocker.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Låt kallna.
Klart!

I stället för att strö mandel och pärlsocker på kakan kan man vispa ihop en frosting och breda över den kalla kakan, strö över hackade nötter eller lägga på frukt eller bär.

Näringsvärden, per bit inkl frosting

Energi:

260 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 20 g
Fett: 18 g
https://www.arla.se/recept/saffranskaka-i-langpanna/