Saffran- och apelsincheesecake

Saffran- och apelsincheesecake

2 tim 30 min
Efterrätt
Går att frysa
Detta är en himmelskt god cheesecake med smak av pepparkaka, saffran och apelsin. Perfekt att bjuda på till adventsfikat eller som avslutning på en julmiddag. Garnera gärna din kaka med spritsad färskost och torkade apelsinskivor. Allra bäst blir denna cheesecake om den bakas dagen inann den ska avnjutas.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/saffran--och-apelsincheesecake/

Gör så här

Botten:
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Mixa kex och pepparkakor och rör ihop. Smält smöret i en kastrull och blanda med smulorna.
  • Tryck ut blandningen i formen. Grädda mitt i ugnen 8-10 min.
  • Ta ut och låt botten kallna.
Fyllning:
  • Vispa färskost, socker, vaniljsocker, saffran, mjöl och gräddfil fluffigt.
  • Vispa i ett ägg i taget, avsluta med äggulan. Rör i apelsinsaft och skal.
  • Häll smeten i formen, sänk värmen till 125° eller 100° varmluft och grädda i 50–60 min.
  • Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare ca 1 tim. Låt svalna.
  • Ställ cheesecaken i kylen i minst 6 tim, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.
Klart!
Energi:

365 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 29 g
Fett: 25 g

Ingredienser

Botten:
Digestivekex
75 g
Pepparkaka
100 g
75 g
Fyllning:
800 g
Strösocker
2½ dl
Vaniljsocker
1 tsk
Saffran à 0,5 g
2 pkt
Vetemjöl
1 msk
2 dl
Ägg
3
Äggula
1
Apelsin
finrivet skal och saft av ½