Romescosås

30 min
Romescosås

Romescosås, eller salsa romesco, är en spansk smakrik sås. Den består av rostad paprika, tomater och mandlar. Såsen smakas upp med vitlök, olivolja och vinäger. Romesco är väldigt gott att servera som tillbeör på ostbrickan, och såsen passar även utmärkt att servera som tillbehör till fisk, skaldjur, kött och grönsaker.

Budget Nytt

Ingredienser

Röda paprikor
2
Körsbärstomater
250 g
Sötmandel
2 dl
Färsk röd chili
1
Vitlöksklyfta
1
Olivolja
2 msk
Rödvinsvinäger
1 msk
Salt och svartpeppar

Till servering:

150 g

Gör så här

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Halvera paprikorna och ta bort kärnorna. Lägg dem med skalet upp i en ugnsform. Halvera tomaterna och chilin. Lägg i formen.
  • Ringla över olivolja och rosta högt upp i ugnen ca 20 min. Låt svalna och ta sedan bort det brända skalet på paprikorna.
  • Rosta mandlarna i en torr stekpanna. Skala och skiva vitlöken.
  • Lägg allt i en mixer. Tillsätt vinäger och olivolja. Mixa ihop till en sås.
  • Smaka av romesco med salt, nymalen svartpeppar och vinäger.
  • Servera gärna romesco som tillbehör till ost.
Klart!
https://www.arla.se/recept/romescosas/