Rödbetsglass med glutenfri sockerkaka

Rödbetsglass med glutenfri sockerkaka

60+ min
En festlig dessert med glass på rödbetsjuice toppad med hallonsås och krämig vaniljyoghurt. Har du ingen glassmaskin kan du låta glass-smeten stelna i frysen istället.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/rodbetsglass-med-glutenfri-sockerkaka/

Gör så här

Glutenfri sockerkaka:
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smörj och bröa en sockerkaksform med mandelmjöl.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och blanda med mjölken.
  • Blanda ner mjölkblandningen och alla torra ingredienser i äggsmeten. Smaksätt med rivet citronskal.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 45 min. Låt kallna på galler.
Rödbetsglass:
  • Koka upp mjölk, grädde och vaniljpulver i en kastrull.
  • Vispa upp äggulor och socker. Häll den varma grädden och mjölken över äggblandningen under vispning.
  • Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda under kraftig vispning tills smeten börjar tjockna, ca 84°. Sila ner smeten i en bunke och låt den svalna.
  • Häll i rödbetsjuicen. Täck bunken och låt kallna i kyl.
  • Kör glassen i glassmaskin.
Vid servering:
  • Mixa eller mosa hallonen tillsammans med honungen.
  • Rör ihop matyoghurt, honung och vaniljpulver.
  • Skär 8 skivor från sockerkakan i små bitar och varva med glass i portionsglas.
  • Servera med hallonsås och vaniljyoghurt.
Klart!

Ingredienser

Ägg
3
Rårörsocker
3 dl
100 g
1 dl
Bovetemjöl
2 dl
Potatismjöl
1 dl
Mandelmjöl
1 dl
Fiberhusk
2 msk
Bakpulver
2 tsk
Citron
rivet skal av 1
Rödbetsglass:
3 dl
3 dl
Vaniljpulver
2 krm
Äggulor
6
Rårörsocker
1 dl
Rödbetsjuice
1 dl
Hallonsås:
Hallon
2 dl
Flytande honung
1 msk
Vaniljyoghurt:
2 dl
Flytande honung
1 tsk
Vaniljpulver
1 krm