Purjolökstarte med löjrom

2 tim 30 min Buffé Förrätt
Purjolökstarte med löjrom

Purjolökstarte är en suverän förrätt. När purjolöken rostas får den en rökig och något söt karaktär. Gör denna tarte dagen innan så går den lättare att skära upp. Receptet har skapats av Viktor Westerlind, Årets Kock 2009.

Ingredienser

100 g
Vetemjöl
2 dl
Vatten
2 tsk
Salt
1 krm
Äggula
1
Stor purjolök
1
2 dl
Äggulor
2
Vetemjöl
1 msk
Salt
½ tsk
Svartpeppar
½ krm
Löjrom
50 g
Färsk dill

Gör så här

  • Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kyl ca 1 tim.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en avlång form med avtagbara kannter. Kavla ut pajdegen till en rektangel och tryck ut i formen. Låt vila i kyl ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skölj purjolöken och skär bort lite av det gröna och spara till garnering.
  • Baka purjolöken i mitten av ugnen ca 30 min, de yttre bladen ska bli riktigt mörka. Låt svalna.
  • Sänk ugnstemperaturen till 200° eller 180° varmluft.
  • Nagga botten av pajskalet och pensla med äggulan. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Ta bort de mörka bladen på purjolöken, dela och skär den i längder. Fördela dem i pajskalet.
  • Vispa ihop smetana, äggulor, mjöl, salt och peppar. Häll ner i formen och grädda ytterligare ca 15 min.
  • Strimla det gröna från purjolöken riktigt tunt. Lägg i iskallt vatten så att det blir krispigt.
  • Låt löjrommen rinna av i en finmaskig sil.
  • Skär den kalla tarten i 3 cm breda bitar. Värm dem i ugnen ett par min.
  • Klicka på löjrom och garnera med strimlad purjolök och dillvippor.
Klart!

Näringsvärden, per per bit

Energi:

285 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 14 g
Fett: 23 g
https://www.arla.se/recept/purjolokstarte-med-lojrom/