Potatistårta med oliver och färska örter

2 tim Huvudrätt Middag
Frysbar
Potatistårta med oliver och färska örter

En rustik och smakrik potatistårta med svarta oliver, ost, vitlök och örter. Perfekt som vegetarisk rätt på buffén eller som ett vackert tillbehör till grillat. Potatisen bakas mjuk i en krämig äggstanning och tårtan får en härlig sälta från oliver och ost.

Ingredienser

Potatis
1 kg
Finhackade svarta oliver
2 dl
150 g
Färska örter t ex basilika och rosmarin
½ dl
Finhackade vitlöksklyftor
3

Äggstanning:

Ägg
3
1½ dl
1½ dl
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala potatisen och skiva den tunt, gärna med mandolin eller osthyvel.
  • Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar till äggstanningen.
  • Smörj en springform (ca 24 cm i diamater) med löstagbar kant.
  • Varva potatis, oliver, riven ost, örter och vitlök i formen. Tryck till så lagren packas tätt.
  • Häll över äggstanningen och skaka lätt så den rinner ner mellan skikten.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 ½ timme, eller tills potatisen är mjuk (känn med provsticka).
  • Låt potatistårtan svalna minst 2 timmar i formen innan du lossar kanterna – då håller den formen bättre.
  • Servera kall, ljummen eller lätt uppvärmd.
Klart!

För extra yta: Toppa med lite extra riven ost de sista 15 minuterna i ugnen.

Variera med smak: Byt oliver mot soltorkade tomater eller addera finhackad rödlök.

Serveringsförslag: Gott till grillad kyckling, lamm eller som en del av en vegetarisk buffé.

https://www.arla.se/recept/potatistarta-med-oliver--farska-orter/