Potatistårta med oliver och färska örter

2 tim Huvudrätt Middag
Frysbar
Potatistårta med oliver och färska örter

En rustik och smakrik potatistårta med svarta oliver, ost, vitlök och örter. Perfekt som vegetarisk rätt på buffén eller som ett vackert tillbehör till grillat. Potatisen bakas mjuk i en krämig äggstanning och tårtan får en härlig sälta från oliver och ost.

Ingredienser

Potatis
1 kg
Ägg
3
5 dl
Färska örter, t ex basilika och rosmarin
½ dl
Vitlöksklyftor, finhackade
2
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
Urkärnade svarta oliver, grovhackade
2 dl
150 g
Färska blandade örter

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Skala potatisen och skiva den tunt, gärna med en mandolin eller osthyvel.
  • Vispa ihop ägg, grädde, örter och vitlök. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Smörj en springform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar kant.
  • Varva potatis, grovhackade oliver, riven ost och äggstanning.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 ½ timme, eller tills potatisen är mjuk (känn med provsticka).
  • Låt potatistårtan svalna minst 2 timmar i formen innan du lossar kanterna – då håller den formen bättre.
  • Servera kall eller lätt uppvärmd och toppa med färska örter.
Lägg till recept till tillagad

Gott till grillad kyckling, lamm eller som en del av en vegetarisk buffé.

Näringsvärden, per port

Energi:

389 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,8 g
Protein: 15 % 14,4 g
Fett: 55,9 % 24,6 g
Kolhydrater: 29,1 % 27,9 g
https://www.arla.se/recept/potatistarta-med-oliver--farska-orter/