Potatismosgratäng med köttfärs

50 min Huvudrätt
Potatismosgratäng med köttfärs

Denna potatismosgratäng med köttfärs är en variant på klassisk Shepherd’s Pie. Smakrik köttfärssås läggs i botten på en ugnsform. Färsen toppas med potatismos smaksatt med lagrad cheddar. Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg. Servera med krispig grönsallad. En perfekt rätt att ha i matlådan!

Ingredienser

Potatismos:

Potatis
900 g
3 dl
150 g
Äggula
1
Salt
¾ tsk

Köttfärssås:

Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Nötfärs
500 g
Röd paprika
1
Tomater
2
1 msk
Torkad rosmarin
2 tsk
Tomatpuré
3 msk
Sambal oelek
1 msk
Vatten
2 dl
Köttbuljong
1 tärning
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Till servering:

Blandad grönsallad
100 g
Fänkål, tunt skivad
1
Gurka, skivad
1

Gör så här

  • Börja med potatismoset. Skala och halvera potatis. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och låt ånga av.
  • Värm upp mjölken och mosa ihop med potatisen. Tillsätt ost och äggula. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Ställ åt sidan.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken mjuk i smör- & rapsolja i en rymlig stekpanna.
  • Tillsätt färsen och finfördela den med trägaffel. Stek tills färsen fått fin färg.
  • Tärna paprika och tomat. Rör ner i stekpannan tillsammans med rosmarin, tomatpuré och sambal oelek. Blanda väl.
  • Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Koka ihop 2–3 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Lägg färsen i en smord ugnsform med hög kant, ca 20x30 cm.
  • Fördela moset över färsen. Tillaga högt upp i ugnen 10-15 min, tills den fått fin färg.
  • Låt potatismosgratängen svalna något innan du serverar den med grönsallad blandad med fänkål och gurka.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

700 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 9,6 g
Protein: 46 g
Kolhydrater: 52,7 g
Fett: 33,8 g
https://www.arla.se/recept/potatismosgratang-med-kottfars/