Portionsbröd med oliver

1 tim 30 min Buffé
Frysbar
Portionsbröd med oliver

Ett gott bröd som kan varieras i det oändliga med olika smaksättningar.

Ingredienser

50 g
Rågsikt, lantvetemjöl eller fyra sädesslag
12 dl
Salt
1½ tsk
Strösocker
1 msk
Jäst
50 g
Kärnfria oliver
2 dl
5 dl

Pensling:

Ägg
Sesamfrön

Gör så här

  • Lägg smöret skuret i tunna skivor i en bunke. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och jästen delad i mindre bitar.
  • Skiva oliverna. Värm mjölken till max 37°. Rör ner oliver och mjölk i bunken.
  • Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och forma dem till längder.
  • Skär varje längd i 10 bitar. Flytta över bitarna direkt till en plåt med bakplåtspapper. Eller forma bitarna till runda bullar. Skär eller klipp ett kryss i toppen på varje bulle.
  • Jäs under bakduk 20–30 min.
  • Pensla med mjölk eller uppvispat ägg och strö över frön. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Lägg till recept till tillagad

Det går lika bra att använda vallmofrön istället för sesamfrön och mjölk istället för ägg till pensling.

Tips på andra smaksättningar: Byt oliverna mot 3 dl solroskärnor, 2 1/2 dl grovhackade nötter eller 1 msk örtkryddor.

https://www.arla.se/recept/portionsbrod-med-oliver/