
Portionsbröd med oliver
Ett gott bröd som kan varieras i det oändliga med olika smaksättningar.
Ingredienser
Receptet gäller för 20 st
-
50 g Arla® Svenskt Smör
- 12 dl mjöl, t ex rågsikt, lantvetemjöl eller fyra sädesslag
- 1½ tsk salt
- 1 msk strösocker
- 50 g jäst
- 2 dl kärnfria oliver
-
5 dl Arla® mjölk
Pensling:
- ägg
- sesamfrö
Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem
Gör så här
Gör så här
Lägg smöret skuret i tunna skivor i en bunke. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och jästen delad i mindre bitar. Skiva oliverna. Värm mjölk eller vatten till fingervärme, 37°. Rör ner oliver och mjölk i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och forma dem till längder. Skär varje längd i 10 bitar. Flytta över bitarna direkt till en plåt med bakplåtspapper. Eller forma bitarna till runda bullar. Skär eller klipp ett kryss i toppen på varje bulle. Jäs under bakduk 20–30 min. Pensla med mjölk eller uppvispat ägg och strö över frön. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Tips:
Det går lika bra att använda vallmofrön istället för sesamfrön och mjölk istället för ägg till pensling.
Tips på andra smaksättningar: Byt oliverna mot 3 dl solroskärnor, 2 1/2 dl grovhackade nötter eller 1 msk örtkryddor.
Tips:
Det går lika bra att använda vallmofrön istället för sesamfrön och mjölk istället för ägg till pensling.
Tips på andra smaksättningar: Byt oliverna mot 3 dl solroskärnor, 2 1/2 dl grovhackade nötter eller 1 msk örtkryddor.
Provlagat av Arla Köket
Skriv ut