Portionsbröd med oliver

Portionsbröd med oliver

60+ min
Ett gott bröd som kan varieras i det oändliga med olika smaksättningar.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Lägg smöret skuret i tunna skivor i en bunke. Tillsätt nästan allt mjöl, salt, socker och jästen delad i mindre bitar.
  • Skiva oliverna. Värm mjölken till max 37°. Rör ner oliver och mjölk i bunken.
  • Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i två delar och forma dem till längder.
  • Skär varje längd i 10 bitar. Flytta över bitarna direkt till en plåt med bakplåtspapper. Eller forma bitarna till runda bullar. Skär eller klipp ett kryss i toppen på varje bulle.
  • Jäs under bakduk 20–30 min.
  • Pensla med mjölk eller uppvispat ägg och strö över frön. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Klart!
Tips:

Det går lika bra att använda vallmofrön istället för sesamfrön och mjölk istället för ägg till pensling.

Tips på andra smaksättningar: Byt oliverna mot 3 dl solroskärnor, 2 1/2 dl grovhackade nötter eller 1 msk örtkryddor.

Ingredienser

50 g
Rågsikt, lantvetemjöl eller fyra sädesslag
12 dl
Salt
1½ tsk
Strösocker
1 msk
Jäst
50 g
Kärnfria oliver
2 dl
5 dl
Pensling:
Ägg
Sesamfrön