Portergryta

1 tim 30 min
Arbetstid: 30 min
Huvudrätt Matlåda
Frysbar
Portergryta

Portergryta är en mustig köttgryta som är som gjord att bjuda på när man har goda vänner över. Köttet kokar länge i en mustig buljong med porter. Svartvinbärsgelé rörs i på slutet tillsammans med grädden. Toppa portergrytan med nystekta champinjoner och persilja. Servera gärna med lite extra svartvinbärsgelé och potatismos.

Ingredienser

Benfri högrev, rostbiff eller innanlår
600 g
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
1 msk
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm
Porter
50 cl
Vatten
1 dl
Kalvfond
2 msk
Kinesisk soja
2 msk
Lagerblad
3
Svartvinbärsgelé
2 msk
Vetemjöl
2 msk
2 dl

Potatismos:

Mjölig potatis
900 g
2½ dl
25 g
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Till servering:

Champinjoner
250 g
1 msk
Färsk persilja
1 kruka

Gör så här

  • Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva vitlöken.
  • Hetta upp smör-&rapsolja i en stepanna. Bryn köttet tills det fått fin färg. Salta och peppra. Lägg över i en stekgryta.
  • Stek lök och vitlök i stekpannan 3-4 min. Lägg över i grytan.
  • Häll på porter, vatten, kalvfond och soja. Lägg ner lagerbladen. Koka upp och skumma av. Sätt på lock och låt sjuda 1 1/2–2 timmar, tills köttet är mört.

Potatismos:

  • Skala potatisen och skär i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten 10-15 min.
  • Häll av vattnet och pressa potatisen genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.
  • Värm mjölk och smör i en liten kastrull.Blanda den varma mjölken med potatisen. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör moset luftigt.

Till servering:

  • Rör ner svartvinbärsgelén i grytan. Vispa ut mjölet i grädden till en slät redning. Rör ner i grytan och sjud 3-4 min.
  • Kvarta svampen. Stek den i lite smör-&rapsolja tills den fått fin färg, salta och peppra. Hacka persiljan och blanda med svampen.
  • Toppa portergrytan med svampen. Servera med potatismos.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

685 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 6,8 g
Protein: 23,3 % 39,2 g
Fett: 38,3 % 29,7 g
Kolhydrater: 32,7 % 55,1 g
https://www.arla.se/recept/portergryta/