Kladdkaka med popcorn, cashewnötter och kolasås

50 min
Arbetstid: 25 min
Fika
Kladdkaka med popcorn, cashewnötter och kolasås

En maffig kladdkaka med fluffiga, salta popcorn, knapriga nötter och söt kolasås som topping. Servera gärna med vispad grädde.

Ingredienser

Kladdkaka

100 g
Strösocker
2 dl
Ägg
2
Vetemjöl
1½ dl
Bakpulver
½ tsk
Kakao
3 msk
Poppade popcorn
6 dl
Naturella cashewnötter
1 dl

Kolasås

Ljus sirap
½ dl
½ dl
Strösocker
1 msk
Vaniljsocker
½ tsk

Till servering:

2½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Tillsätt socker och ägg.
  • Blanda mjöl, bakpulver och kakao och rör ner det i smöret. Rör ihop till en jämn smet.
  • Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Strö över popcorn. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min.
  • Gör under tiden kolasåsen.
  • Blanda sirap, grädde och socker i en kastrull, låt koka under omrörning ca 5 min. Rör ner vaniljsockret.
  • Häll kolasåsen över kakan och strö över nötterna. Vispa grädden och servera till.
Markera receptet som tillagat

Emilia Eleonora Carlsson från Osby har gjort receptet och är en av finalisterna i Kladdkakeracet 2013.

Näringsvärden, per bit

Energi:

460 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 5,6 g
Protein: 6,7 % 7,6 g
Fett: 49 % 25,5 g
Kolhydrater: 44,3 % 50,2 g
https://www.arla.se/recept/popcorn-kladdkaka-med-kolasas-och-cashewnotter/