Polenta
45 min
Huvudrätt
Tillbehör
•
Polenta är malet majsmjöl som är populärt att äta i Italien. Den kan antingen kokas till en fluffig gröt som smaksätts med smör och ost. Gott att servera till grytor. Eller så får polentan stelna i kylen. Då går den bra att grilla eller steka i smör. Gott att servera till kött eller kyckling. Eller så kan den toppas med en rad olika saker, t ex vitlöksstekt svamp eller sardeller och persilja.
Ingredienser
Polentagröt:
|
Vatten
|
1½ liter |
|---|---|
|
Grönsaksbuljong
|
3 tärningar |
|
Polenta
|
3 dl |
|
Parmesanost, riven
|
150 g |
| 100 g | |
|
Salt och svartpeppar
|
Förslag på topping till fast polenta:
|
Taleggio
|
|
|---|---|
|
Ädelostar
|
|
|
Blandade nötter
|
|
|
Färska örter
|
Gör så här
Polentagröt:
Fast polenta:
Markera receptet som tillagat
Näringsvärden, per port
Energi:
268 kcal
| Energidistribution % | Näringsvärden per port | |
|---|---|---|
| Fiber: | - | 2,2 g |
| Protein: | 14,3 % | 9,4 g |
| Fett: | 54,4 % | 16,5 g |
| Kolhydrater: | 31,3 % | 20,6 g |