Ägg benedict med lax

Ägg benedict med lax

Betyg

(6 st)

60+ min

En älskad brunchklassiker med pocherat ägg, kallrökt lax och hollandaisesås. Godast är rätten serverad på en engelsk muffins men en skiva rostat surdegsbröd går också bra.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner
  • 300 g kallrökt lax
  • 60 g babyspenat
  • ½ dl hackad färsk gräslök
  • 1 citron

Engelska muffins:

Hollandaisesås:

Pocherade ägg:

  • 4 ägg
  • 2 msk ättiksprit 12%
  • 1½ liter vatten
  • 1 msk salt

Gör så här:

Gör så här:

Engelska muffins:

(16 st) Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt svalna till ca 37°. Rör ut jästen i en bunke med mjölken. Tillsätt salt , socker, bakpulver och mjöl, arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt ca 45 min. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk, ca 2 cm tjock. Stansa ut rundlar ca 10 cm i diameter, gärna med en utstickare. Överbliven deg kan kavlas ut igen tills det nästan inte är någon deg kvar och den sista biten kan du forma till en rundel med händerna. Spreja varje bit med vatten, gärna i blomspruta på bägge sidor och vänd dem i polentagryn. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs ytterligare ca 20 min. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna övertäckta på galler.

Hollandaise:

Smält smöret. Vispa äggulor, vatten och citronsaft på medelvärme till en temperatur på ca 65°. Dra av från värmen. Droppa ner smöret lite i taget under ständig vispning. När allt smör vispats in ska såsen vara tjock och blank. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Pocherade ägg:

Häll ättikan i 4 små koppar. Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp och låt dra ca 10 min. Koka upp vatten och salt i en vid kastrull. Dra av kastrullen från värmen och vispa runt i vattnet till en virvel bildas. Häll snabbt i äggen mot kanten av kastrullen. Låt dra 2-3 min. Lyft upp äggen med en hålslev och lägg på hushållspapper.

Skär citronen i klyftor. Dela muffins. Lägg spenat på underdelarna, fördela laxen på spenaten, lägg på ett pocherat ägg och toppa med hollandaisesås och hackad gräslök. Lägg på överdelen. Servera med extra sås och en citronklyfta.

Tips:

Blir det muffins kvar går det bra att frysa dem.

Näringsvärden, per port inkl 1 muffins per port

  • Energi: 655 kcal
  • Protein: 30 g
  • Kolhydrater: 28 g
  • Fett: 47 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem