Pistagesemla

Pistagesemla

3 tim
Fika Efterrätt
Går att frysa
Får det lov att vara en pistagesemla? Här kommer ett recept på semla 2.0! Vi har fyllt den klassiska fluffiga semmelbullen med en pistagemassa istället för mandelmassa. Den läckra krämen är gjord på pistagenötter, florsocker, mjölk och flingsalt. Avnjuts bäst med ett glas iskall mjölk.
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pistagesemla/

Gör så här

Semmelbulle:
  • Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
  • Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och mjöl. Arbeta degen ca 3 min i maskin.
  • Tillsätt smöret i mindre bitar. Arbeta degen ca 8 min tills den är glansig och elastisk och inte känns kladdig om man tar på den.
  • Ta upp degen på bänken och forma till en boll. Låt vila övertäckt ca 10 min.
  • Dela degen i 12 bitar à ca 85 g. Rulla varje bit till en slät bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  • Låt jäsa övertäckta ca 1.5–2 tim tills de är ungefär dubbelt så stora. Under tiden kan du göra pistagefyllningen.
  • Pistagefyllning: Häll ner pistagenötterna i en mixer och mixa grovt. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät fyllning.
  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Grädda de färdigjästa bullarna i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel och pensla bullarna direkt när de kommer ut ur ugnen.
  • Låt semmelbullarna svalna på galler.
Servering:
  • Skär ett trekantigt lock på varje bulle.
  • Gröp ur lite inkråm ur bullarna om du vill få plats med mycket pistagefyllning. Fyll bullarna med pistagekräm.
  • Vispa grädden och spritsa en klick på varje bulle. Grovhacka pistagenötter och strö över grädden.
  • Lägg tillbaka locken och pudra över florsocker.
Klart!
Energi:

245 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 5 g
Kolhydrater: 39 g
Fett: 7 g

Ingredienser

Jäst
25 g
2½ dl
Ägg
1
Strösocker
1 dl
Salt
½ tsk
Stötta kardemummakärnor
½ msk
Vetemjöl 8-9 dl
ca 510 g
85 g
Pistagefyllning:
Pistagenötter
200 g
Florsocker
1 dl
ca ½ dl
Flingsalt
1 tsk
Pensling:
Ägg
1
Vatten
1 msk
Salt
½ krm
Servering:
3 dl
Pistagenötter
50 g
Florsocker