Piroger

Piroger

2 tim
Buffé Förrätt Mellanmål
Går att frysa
Piroger är den perfekta utflyktsmaten året runt. Piroger är även trevligt att servera på buffé. Fyll dem med din favorit. Välj mellan t ex köttfärs, ost- och spenat eller svamp- och ägg.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pirog/

Gör så här

  • Värm mjölk till 37°.
  • Smula jästen i en degbunke. Lös upp jästen med mjölken. Tillsätt smör, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  • Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
Fyllning:
  • Skala och hacka lök och vitlök. Stek mjukt i smör. Tillsätt färsen och fräs tills den fått fin färg. Rör i crème fraiche och koka ihop ca 3 min .Låt svalna.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Dela degen i 16 bitar. Forma varje bit till en boll. Kavla ut till rundlar, ca 12 cm i diameter.
  • Lägg lite färs och ost i mitten. Pensla kanten med uppvispat ägg. Vik ihop och nagga kanten med en gaffel.
  • Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 min.
  • Nagga kanten på pirogerna igen med gaffeln. Pensla med ägg och strö över sesamfrön.
  • Grädda i mitten av ugnen 17–20 min.
Klart!
Energi:

1615 kcal

Protein: 68 g
Kolhydrater: 165 g
Fett: 65 g

Ingredienser

5 dl
Jäst
50 g
50 g
Strösocker
1 tsk
Salt
1 tsk
Vetemjöl
ca 12 dl
Pensling:
Ägg
2
Sesamfrön
½ dl