Pepparkakshus med mjölkkartong

Pepparkakshus med mjölkkartong

60+ min
Julens roligaste pepparkakshus i form av ett mjölkpaket. Bara att klippa ut mallar från ett diskat mjölkpaket. Dekorera efter tycke och smak.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Värm tills allt har smält. Häll blandningen i en köksmaskin.
  • Tillsätt grädde och kryddor, rör om. Blanda bikarbonat och mjöl, rör ner det i smeten. Arbeta samman degen, den blir ganska lös.
  • Låt degen vila i kyl ca 1 dygn.
  • Ta fram degen 1-2 tim innan utbakning.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Klipp ut tre mallar som på bilden.
  • Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper, kavla den något tjockare än till vanliga pepparkakor.
  • Lägg på mallarna och skär ut delarna. Skär eventuellt ut fönster.
  • Baka i mitten av ugnen i 7-9 min tills delarna är bruna. Låt kallna helt på plåten.
  • Smält sockret i en stekpanna tills det är brunt.
  • Doppa två sidor i sockret, limma ihop sidorna och ställ på en bricka med folie. Fortsätt att limma ihop huset.
  • Rör ihop ingredienserna till kristyren till en jämn och blank massa.
  • Häll kristyren i en spritspåse och gör fina mönster på det färdiga huset. Dekorera ev med godis.
Klart!
Tips:

Lägg husritningens mallar igen på de bakade delarna och jämna till kanterna medan de fortfarande är varma.

Näringsvärden, per recept

Energi:

6155 kcal

Protein: 75 g
Kolhydrater: 931 g
Fett: 229 g

Ingredienser

200 g
Mörk sirap
1½ dl
Strösocker
3 dl
1½ dl
Malen ingefära
1 msk
Malen kanel
1 msk
Malen kryddnejlika
½ msk
Malen kardemumma
½ msk
Bikarbonat
½ msk
Vetemjöl
12 dl
Kristyr:
Äggvita
1
Florsocker
3- 4 dl
Ättiksprit 12%
2 krm
Lim till huset:
Strösocker
2 dl