Påsktårta

Påsktårta

60+ min Efterrätt
Underbart gott recept på påsktårta! Den här vackra påsktårtan är verkligen mödan värd att baka. Både frisk och krämig med hallonmusse och citronmousse och garnerad med färsk passionsfrukt, färska hallon och ätliga blommor. Denna tårta ett riktigt konstverk att pryda påskbuffén med.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pasktarta/

Gör så här

Tårtbotten:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål, sikta ner i äggsmeten. Vänd ihop till en jämn smet och häll i formen.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Vänd kakan upp och ner på ett bakplåtspapper och låt kallna helt under formen.
  • Diska formen och klä insidan med plastfolie.
  • Dela kakan i två bottnar och lägg ena i formen.
Hallonmousse:
  • Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 min i kallt vatten.
  • Värm hallonen med sockret under omrörning.
  • Rör ner gelatinbladen i hallonen. Låt svalna lite.
  • Vispa grädden fluffig. Rör ner lite av grädden i hallonen. Vänd sedan ner hallonen i resterande grädde. Häll moussen över tårtbottnen i formen.
  • Lägg på den andra tårtbottnen och ställ i frysen.
Citronmousse:
  • Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 min i kallt vatten.
  • Koka upp citronsaft och socker, ta från värmen. Rör ner gelatinbladen i citronsaften.
  • Sila och blanda citronsaften med kvarg.
  • Vispa grädden fluffig. Rör ner lite av grädden i kvargen. Vänd sedan ner kvargen i resterande grädde.
  • Ta formen ur frysen. Häll citronmoussen i formen så den täcker allt. Bred försiktigt ut till en jämn yta.
  • Låt stå i frysen 3-4 tim. Ta ur formen och lägg på ett tårtfat.
  • Låt tina i kyl 4-6 tim och låt gärna stå framme i rumstemperatur ca 30 min innan servering.
  • Garnera påsktårtan med passionsfrukter, hallon, mynta och ätbara blommor.
Klart!

Använd gärna en plastremsa i formen för att få en finare kant på tårtan.

För att få en randig tårta som på bilden behöver du en form som är 18 cm i diameter för att bygga tårtan i. Tårtbottnen, som gräddas i en 20 cm stor form, krymper nämligen lite under gräddningen.

Energi:

387 kcal

Protein: 8 g
Kolhydrater: 34 g
Fett: 24 g

Ingredienser

Tårtbotten:
Stora ägg eller 3 små
2
Strösocker
1 dl
Vetemjöl
½ dl
Potatismjöl
½ dl
Bakpulver
¾ tsk
Hallonmousse:
Gelatinblad
3
Hallon
250 g
Strösocker
½ dl
2 dl
Citronmousse:
Gelatinblad
3
Pressad citron
2 msk
Strösocker
½ dl
150 g
2 dl
Passionsfrukter
Färska hallon
Färsk mynta och ätbara blommor