Påsktårta med citronfromage och lakrits

Påsktårta med citronfromage och lakrits

Betyg

(90 st)

Gul tårta till påsk eller närhelst men är sugen på en syrlig tårta med spännande smak av lakrits.

Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Receptet gäller för 8 bitar

Botten:

  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk svart hushållsfärg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk potatismjöl
  • ½ tsk bakpulver

Citroncurd:

Citronfromage:

  • 6 mortlade turkisk peppar

Gör så här:

Gör så här:

Botten: Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg, socker och hushållsfärg i en bunke över vattenbad tills sockret smält. Ta bort från vattenbadet och vispa ca 5 min tills smeten är tjock och blank. Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i äggsmeten. Häll den i en smord och mjölad liten rund form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Grädda långt ner i ugnen ca 30 min. Låt kallna. Citroncurd: Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Värm på låg värme under omrörning tills det tjocknar. Rör i smöret. Sila curden och låt svalna. Citronfromage: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 min. Vispa ihop grädde och crème fraiche fast. Värm äggula, socker och vatten över vattenbad tills sockret smält. Ta bort från vattenbadet och vispa ca 5 min. Värm citronsaften i en kastrull, rör ner gelatinbladen och låt smälta. Rör ner det försiktigt i äggsmeten. Vänd ner äggsmeten i gräddblandningen. Montering: Dela bottnen i 3 delar. Klä insidan av en liten rund form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter, med plastfolie. Häll ner hälften av fromagen i formen, lägg på en botten. Bred på curden, strö över lakritskaramellerna, lägg på en botten. Häll på resten av fromagen. Avsluta med den sista bottnen. Täck med plastfolie och pressa lätt. Låt stå minst 3 tim i kyl, gärna över natten. Stjälp upp tårtan på ett fat så att lagret med fromage hamnar överst. Ta bort plasten. Garnera ev med vispad crème fraiche, mortlade lakritskarameller, rivet citronskal och ätliga blomblad.

Tips:

Tips:
Smörj formen med olja innan du täcker med plast så fäster den bättre.
Viktig att plastfolien hänger över kanterna så man kan täcka tårtan med det.

Näringsvärden, per exkl garnering

  • Energi: 435 kcal
  • Protein: 7 g
  • Kolhydrater: 56 g
  • Fett: 20 g

Skriv ut

Källa:

{{NotificationBanner.message}}

{{NotificationBanner.buttonText}}

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem