Ost- och skinkpaj

1 tim
Arbetstid: 30 min
Buffé Huvudrätt Lunch Matlåda Middag Tillbehör
Frysbar
Ost- och skinkpaj

En klassisk ost- och skinkpaj går alltid hem – krämig och smakrik. Den lena osten, den rökta skinkan och den milda purjolöken får en perfekt balans i en frasig pajdeg bakad med riktigt smör. Servera med en frisk sallad för en komplett måltid som smakar hemlagat på riktigt.

Ingredienser

125 g
Vetemjöl
3 dl
Iskallt vatten
1 - 2 msk
Salt
1 krm

Fyllning:

Purjolök
1
Rökt skinka
120 g
1 tsk
Paprikapulver
2 tsk
Ägg
3
3 dl
Salt
1 tsk
150 g
Smörgåskrasse
1 ask

Sallad:

Röd paprika
1
Gurka
1
Cocktailtomater
250 g
Babyspenat
70 g
Olivolja
2 tsk
Äppelcidervinäger
1 tsk
Salt
2 krm

Gör så här

  • Skär smöret i tärningar. Arbeta snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare.
  • Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Nagga degen och låt stå i kylen minst 30 min eller ca 15 min i frysen.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 min.
  • Snitta purjolöken och skölj noga. Strimla den och tärna skinkan.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna och fräs löken mjuk. Tillsätt skinka och paprikapulver, låt fräsa ytterligare någon minut. Lägg över i en bunke.
  • Tillsätt ägg, matlagningsgrädde, salt och ost. Vispa ihop. Häll blandningen i det förgräddade pajskalet.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 20 min, tills pajen fått fin färg och äggstanningen har satt sig.

Sallad:

  • Skär paprika och gurka i bitar. Halvera tomaterna. Blanda i en skål med spenat, olivolja, vinäger och salt.
  • Låt pajen svalna något. Toppa den med klippt krasse och servera sedan med salladen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

537 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,2 g
Protein: 14,7 % 19,5 g
Fett: 63,2 % 38,4 g
Kolhydrater: 22,1 % 29,2 g
https://www.arla.se/recept/ost--och-skinkpaj/