Örtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri
4 tim
•
&format=webp)
Lyxig lammsadel fylld med lammfärs och färska örter. Serverad med smörkokt rotselleri, svamp och rödvinssås. Till lammet har Jessie använt mindre rotselleriknölar och dess rötter, men det går utmärkt med vilken svensk rotselleri som helst. Likadant med ärtorna, finns det inte färska, svenska spritärtor så välj de som finns i frysen. Detta är en variant Jessie Sommarströms vinnarrätt, Årets kock 2022, anpassat till hemmakök.

Jessie Sommarström
Årets kock

Ingredienser
Lammsadel, be om att få den urbenad och benen upphuggna i mindre bitar
|
ca 2 kg |
---|---|
Färsk timjan, ca 1 msk
|
2 g |
Färsk rosmarin, ca ½ msk
|
1 g |
Vitlök, ca 1 stor klyfta
|
5 g |
Finrivet citronskal, från ca ½ citron
|
3 g |
Lammfärs, väl kyld
|
200 g |
Salt, knappt 1 ½ tsk
|
8 g |
Ägg
|
1 |
200 g | |
Nymalen svartpeppar
|
Till stekning:
Rapsolja, ca 1 ½ msk
|
20 g |
---|---|
40 g | |
Vitlöksklyftor, krossade
|
3 |
Färsk timjan
|
3 kvistar |
Färsk rosmarin
|
2 kvistar |
Sås:
Rotselleri
|
40 g |
---|---|
Morot
|
40 g |
Palsternacka
|
30 g |
Tomatpuré, ca 2 ½ msk
|
40 g |
Schalottenlök
|
360 g |
Vitlök
|
70 g |
30 g | |
Färsk rosmarin
|
10 g |
Färsk timjan
|
4 g |
Lagerblad
|
2 |
Rödvin
|
500 g |
Lammfond eller kalvfond (koncentrerad fond + vatten)
|
700 g |
40 g | |
Salt och svartpeppar
|
Smörkokt rotselleri :
Rotselleri
|
1 |
---|---|
500 g | |
Färsk timjan
|
3 kvistar |
Ätbara blommor
|
|
Salt
|
Stekt och picklad svamp:
Gula kantareller
|
12 |
---|---|
Ättiksprit 12%
|
¼ dl |
Strösocker
|
½ dl |
Vatten
|
1 dl |
Färsk rosmarin
|
1 kvist |
Svamp, efter tillgång, önskemål och säsong
|
200 g |
Salt och svartpeppar
|
|
Valencia mandlar
|
8 |
Bladpersilja
|
6 g |
Ärter:
Frysta gröna ärter
|
120 g |
---|---|
Schalottenlök
|
1 |
20 g | |
Salt och svartpeppar
|
|
Spritärtor, om det ej är säsong använd frysta ärtor även här
|
60 g |
Gör så här
Sås:
Smörkokt rotselleri :
Stekt och picklad svamp:
Ärtor:

