Orange bundt cake

Orange bundt cake

60+ min
En amerikanska bundt cake är som en extra saftig svensk sockerkaka. Denna är kryddad med apelsin och kardemumma och toppas med en söt glasyr. Maffig kaka som räcker till många!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/orange-bundt-cake/

Gör så här

  • 1. Smöra och bröa en sockerkaksform. Värm ugnen till 175 ° eller 155° varmluft. 2. Vispa smöret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt sockret och vispa det ljust och poröst. 3. Tillsätt äggen ett i taget under långsam vispning. 4. Riva skalet fint från apelsinerna. Pressa saften. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner det varvat med apelsinjuicen. Rör ner apelsinskal. 5. Häll smeten i den formen och grädda i nedre delen av ugnen 45–50 min. Känn efter med en provsticka att den är torr. 6. Låt kakan vila i formen i 15 min innan den vänds upp på ett galler för att svalna helt. Glasyr: 1. Häll florsockret i en skål Tillsätt lite vatten i taget till önskad konsistens. 2. Ringla glasyren över den svala kakan och låt stelna innan servering.
  • Smöra och bröa en sockerkaksform. Värm ugnen till 175°.
  • Vispa smöret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt sockret och vispa det ljust och poröst.
  • Tillsätt äggen ett i taget under långsam vispning.
  • Riv skalet fint från apelsinerna. Pressa saften.
  • Blanda mjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner det varvat med apelsinjuicen. Rör ner apelsinskal och kardemumma.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Känn efter med en provsticka att kakan är torr.
  • Låt kakan vila i formen i 10 min innan den försiktigt vänds upp på ett galler för att svalna helt.
Glasyr:
  • Häll florsockret i en skål Tillsätt lite saft i taget till önskad konsistens.
  • Ringla glasyren över den svala kakan och låt stelna lite innan servering.
Klart!

Ingredienser

300 g
Strösocker (c 3 1/3 dl)
300 g
Ägg
5
Apelsiner, finrivet skal
3
Pressad apelsinsaft (från apelsinerna ovan)
2½ dl
Vetemjöl (ca 4 dl)
250 g
Bakpulver
2 tsk
Kardemummakärnor, mortlade
2 tsk
Glasyr:
Florsocker (ca 2 ½ dl)
150 g
Citronsaft eller apelsinsaft
ca 1 ½ - 2 msk