Kroppkakor

Kroppkakor

1 tim Huvudrätt
Kroppkakor tillagas på olika sätt beroende på vart i landet de kommer ifrån. Dessa kroppkakor har sitt ursprung i Småland, där potatisen kokas till degen. Vi har valt att fylla dessa delikata kroppkakor med en vegetarisk fyllning bestående av svamp och purjolök. Vi serverar dem med brynt smör och rörörda lingon. Självklat ett glas kall mjölk till dina nylagade kroppkakor.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kroppkakor/

Gör så här

  • Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa eller mosa potatisen fint med potatisstöt. Låt kallna.
  • Tärna svampen och hacka purjolöken. Lägg svampen i en varm stekpanna med 1 msk vatten. Låt vätskan som bildas ånga bort. Tillsätt smör, purjolök och kryddpeppar, fräs ca 3 min. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna.
  • Blanda potatisen med ägg, mjöl och salt. Forma degen till en rulle och skär i 20 bitar. Gör en grop i varje bit och lägg i ca ½ msk fyllning. Tryck ihop degen över fyllningen och forma till runda lite platta bullar.
  • Koka upp rikligt med saltat vatten. Koka kroppkakorna i omgångar tills de flyter upp till ytan och sedan ca 3 min till. Ta upp med hålslev.
  • Stek dem i smör i omgångar tills de fått fin färg. Bryn resterande smör och häll över kroppkakorna. Servera med rårörda lingon och den fyllning som finns kvar.
Klart!
Energi:

803 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 100 g
Fett: 36 g

Ingredienser

Mjölig potatis
1 kg
Ägg
1
Vetemjöl
3 dl
Salt
1 tsk
Fyllning:
Skogschampinjoner eller portabello
250 g
Purjolök
½
1 msk
Kryddpepparkorn, mortlade
½ tsk
Salt och svartpeppar
Till servering:
150 g
Rårörda lingon
2 dl