Nötpaj

Nötpaj

45 min
Efterrätt
Går att frysa
En riktig godispaj att servera till fikat eller som dessert. Gärna med vispad grädde smaksatt med finhackad mynta.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/notpaj/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft.
  • Skär smöret i mindre bitar. Arbeta ihop smör, mjöl och socker till en deg för hand eller i matberedare.
  • Tryck ut den i en pajform ca 24 cm i diameter eller i en rektangulär form, 15x25 cm. Låt stå i kyl minst 30 min.
  • Rosta nötterna i en långpanna i mitten av ugnen. Passa noga så de inte blir brända..
  • Låt svalna något. Gnugga dem i händerna så skalet lossnar.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min.
  • Lägg socker, smör, kakao, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills det börjar sjuda. Rör ner nötterna.
  • Häll nötfyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 8-10 min.
  • Låt pajen svalna.
Klart!

För variation, blanda i andra nötter såsom pecannötter, valnötter och cashewnötter.

Ingredienser

100 g
Vetemjöl
2 dl
Strösocker
1 msk
Fyllning:
Hasselnötter
200 g
Strösocker
1 dl
50 g
Kakao
1 msk
Vetemjöl
1 msk
1 msk
Sirap
1 msk