Nationaldagsbakelse

3 tim Dessert Efterrätt Fika
Nationaldagsbakelse

Detta är en förenklad variant av Årets nationaldagsbakelse 2024. Så här beskriver vinnaren Per Klein sin nationaldagsbakelse: "Jag tänker klassiska smaker som alla känner igen både till utseende och smak men utförd i en modern tappning, svensk rulltårta med jordgubbar och vanilj! "Denna nationaldagsbakelse är skapad av Per Klein, Årets konditor 2003.

Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

Vaniljpannacotta:

Gelatinblad
1
3 dl
Strösocker
2 msk
Vaniljpulver
1 krm

Jordgubbsmousse:

Gelatinblad
2
Frysta jordgubbar
225 g
Strösocker
1 dl
2 dl

Rulltårta:

Ägg
3
Strösocker
1½ dl
Hett vatten
2 msk
Vetemjöl
1½ dl
Potatismjöl
½ dl
Bakpulver
1½ tsk

Montering:

Hallonsylt
1½ dl
Jordgubbar
10
Färsk mynta

Gör så här

Vaniljpannacotta:

  • Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
  • Koka upp grädde och socker i en kastrull, låt koka 1 min.
  • Ta kastrullen från värmen. Smält ner gelatinbladet i gräddblandningen under omrörning. Tillsätt vaniljpulvret.
  • Häll gräddblandningen i en skål. Låt stelna i kylen minst 3 tim.

Jordgubbsmousse:

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  • Koka upp jordgubbar och socker tills jordgubbarna tinat. Mixa till en puré. Ta kastrullen från värmen.
  • Ta upp gelatinbladen och smält dem i purén, låt svalna.
  • Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt med jordgubbspurén.

Rulltårta:

  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Vispa ägg och socker pösigt, tillsätt vattnet. Blanda mjöl och bakpulver, sikta ner det i smeten och vänd runt till en slät smet.
  • Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30x40 cm. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
  • Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Dra försiktigt bort pappret som kakan bakats på. Pensla pappret med kallt vatten om det är svårt att få loss.

Montering av bakelsen:

  • Bred ut hallonsylt på tårtan. Bred även ut jordgubbsmoussen. Rulla försiktigt ihop från långsidan till en rulltårta. Ställ in i frysen minst 1 timme.
  • Vispa upp vaniljpannacottan så den blir fluffig. Lägg i en spritspåse.
  • Skär upp rulltårtan i 10 jämnstora skivor. Spritsa vaniljpannacottan på bakelsen. Garnera med färska jordgubbar och mynta.
Klart!
https://www.arla.se/recept/nationaldagsbakelse/