Munkar – grundrecept

Munkar – grundrecept

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(2 st)

60+ min

Munkar friteras i olja och doppas på klassiskt vis i en blandning av kanel och socker. Men toppingen kan varieras i all oändlighet!

{{ MyRecipesFavouriteButton.isUserFavourite ? 'Ta bort recept' : 'Spara recept' }}
Liknande recept

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Ingredienser

Receptet gäller för 25 st

  • 25 g jäst
  • 75 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 4 dl Arla® mjölk
  • 1 tsk bakpulver
  • 780 g vetemjöl, ca 13 dl
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • rivet skal av 1 citron

Till fritering

  • 1 liter rapsolja

Garnering:

  • 2 dl strösocker
  • ½ msk malen kanel
  • 1 krm salt

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Gör så här

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
  2. Blanda bakpulvret med det mesta av mjölet. Tillsätt socker, salt, ägg, citron och mjölet med bakpulver. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40-50 min.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca ½ cm tjock.
  4. Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ev ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  5. Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera rundlarna i omgångar till gyllene, ca 2-3 min per sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Blanda socker och kanel i en djup tallrik. Doppa munkarna i kanelsocker medan de fortfarande är varma.

Tips:

Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den gyllenbrun på 1 min är temperaturen rätt.

Näringsvärden, per styck, före fritering

  • Energi: 205 kcal
  • Protein: 4 g
  • Kolhydrater: 37 g
  • Fett: 4 g

Skriv ut

Andra goda förslag