Moussaka

1 tim 5 min Huvudrätt Lunch Matlåda Middag
Frysbar
Moussaka

Moussaka är en grekisk gratäng med auberginer och köttfärssås som varvas med härlig ostsås. En mustig maträtt som är lika god till lunchlådan som till middag. Det här enkla receptet gör du på ungefär en timme. Servera moussakan med en frisk grekisk sallad.

Testa en variant med fler {grönsaker}

Ingredienser

Aubergine
600 g
Salt
1 tsk

Köttfärssås:

Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
2
Köttfärs
400 g
Krossade tomater
400 g
Tomatpuré
2 msk
Mald malen kanel
2 krm
Salt
½ tsk
Svartpeppar
1 krm

Ostsås:

Vetemjöl
2 msk
3 dl
2 dl
Salt
1 krm
Ägg
1

Gör så här

  • Sätt ugnen på 225° eller 220° varmluft.
  • Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
  • Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
  • Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min.
  • Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 1 ½ dl av osten, salt och uppvispat ägg.
  • Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida.
  • Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten.
  • Grädda moussakan i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

430 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 33 g
Kolhydrater: 18 g
Fett: 24 g
https://www.arla.se/recept/moussaka/