Moussaka

Moussaka

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(583 st)

60+ min

Moussaka är en grekisk gratäng med auberginer och köttfärssås som varvas med härlig ostsås. Servera gärna moussakan med grekisk sallad!

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

  • 600 g auberginer
  • 1 tsk salt

Köttfärssås:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 400 g köttfärs
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 krm mald malen kanel
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Ostsås:

Gör så här

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skär aubergine i centimetertjocka skivor och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
  3. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
  4. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, salt och peppar. Låt såsen koka ca 5 min.
  5. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 1 1/2 dl av osten, salt och uppvispat ägg.
  6. Torka av aubergineskivorna och stek dem i smör i en stekpanna ca 1 min per sida.
  7. Varva köttfärssås och aubergineskivor i en smord ugnssäker form. Häll över såsen och strö över resten av osten.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 430 kcal
  • Protein: 33 g
  • Kolhydrater: 18 g
  • Fett: 24 g

Skriv ut

Källa: