Moussaka med muskot

Moussaka med muskot

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(13 st)

Muskot ger en mild pepprighet till den här moussakan och alla nötallergiker kan andas ut, muskotnöt är ingen nöt utan en kärna så fritt fram att laga och äta!

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

Köttfärssåsen:

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 stjälk blekselleri
  • 50 g Arla® Svenskt Smör Normalsaltat 82%
  • 1 tsk färsk oregano
  • 400 g nötfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 2 krm malen muskot
  • 1 burk krossade tomater à 400 g
  • 1 dl Arla® mjölk Standardmjölk

Gör så här

Gör så här

Skala lök, vitlök och morötter. Hacka lök, vitlök, morot och blekselleri fint. Fräs grönsakshacket i hälften av smöret i en stor gryta ca 10 min utan att det tar färg, tillsätt oregano. Bryn färsen i omgångar med tomatpuré i smör i en stekpanna. Tillsätt färsen i grytan. Salta och peppra. Tillsätt muskot och krossade tomater, låt sjuda under lock ca 1 tim. Tillsätt mjölken och låt koka ihop ytterligare ca 10 min.

Skiva auberginen i tunna skivor och stör över salt. Låt stå ca 10 min, torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Varva köttfärssås, aubergine, potatis och bechamelsås i en ugnsfast form, ca 20x 30 cm. Börja och avsluta med bechamelsås. Strö över osten. Tillaga i mitten av ugnen ca 1 tim. Toppa ev med hackad persilja.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 610 kcal
  • Protein: 35 g
  • Kolhydrater: 37 g
  • Fett: 34 g

Skriv ut

Källa: