Moussaka med muskot

Moussaka med muskot

60+ min Huvudrätt
Muskot ger en mild pepprighet till den här moussakan och alla nötallergiker kan andas ut, muskotnöt är ingen nöt utan en kärna så fritt fram att laga och äta!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Skala lök, vitlök och morötter. Hacka lök, vitlök, morot och blekselleri fint.
  • Fräs grönsakshacket i hälften av smöret i en stor gryta ca 10 min utan att det tar färg, tillsätt oregano.
  • Bryn färsen i omgångar med tomatpuré i smör i en stekpanna. Tillsätt färsen i grytan.
  • Tillsätt salt, peppar, muskot och krossade tomater, låt sjuda under lock ca 1 tim.
  • Tillsätt mjölken och låt koka ihop ytterligare ca 10 min.
  • Skiva auberginen i tunna skivor och stör över salt. Låt stå ca 10 min. Torka av aubergineskivorna med hushållspapper.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
  • Varva köttfärssås, aubergine, potatis och bechamelsås i en ugnsfast form, ca 20x 30 cm.
  • Börja och avsluta med bechamelsås. Strö över osten.
  • Tillaga i mitten av ugnen ca 1 tim.
  • Toppa ev med hackad persilja.
Klart!
Energi:

610 kcal

Protein: 35 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 34 g

Ingredienser

Köttfärssåsen:
Gul lök
1
Vitlöksklyftor
2
Morot
1
Blekselleri
1 stjälk
50 g
Färsk oregano
1 tsk
Nötfärs
400 g
Tomatpuré
2 msk
Salt
1½ tsk
Svartpeppar
½ tsk
Malen muskot
2 krm
Krossade tomater à 400 g
1 burk
1 dl
Aubergine
1
Salt
2 tsk
Mjölig potatis
400 g
5 dl
2 dl
Svartpeppar
2 krm