Morotslåda

1 tim Buffé Huvudrätt Lunch
Frysbar
Morotslåda

Finsk morotslåda är en klassiker till jul. Den är len och söt i smaken, med både vispgrädde, sirap och smör i smeten. Morotslådan är lätt att laga, och den passar utmärkt att servera till köttbullar, prinskorv och julskinka.

Ingredienser

Morot
1 kg
Vatten
5 dl
Salt
1 tsk
Grötris
1½ dl
3 dl
Ägg
2
Ljus sirap
½ dl
Malen muskot
3 krm
Malen ingefära
1 tsk
Nymalen svartpeppar
Salt
1 tsk
Ströbröd
½ dl
25 g

Gör så här

  • Skala och skär morötterna i bitar. Koka mjuka i vatten och salt.
  • Plocka upp morötterna med hålslev. Behåll kokvattnet.
  • Koka riset under lock i det sparade kokvattnet ca 20 min. Låt riset rinna av i en sil.
  • Sätt ugnen på 200° eller 180° varmluft.
  • Mixa morötterna till en puré. Vispa ner grädde, ägg, sirap, muskot, ingefära, peppar och kokt ris. Smaka av med salt.
  • Häll smeten i en smord ugnsform, ca 20x30 cm. Strö över ströbröd och klicka på smöret.
  • Grädda morotslådan mitt i ugnen ca 45 min.
Klart!

Näringsvärden, per portion

Energi:

445 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 6 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 26 g
https://www.arla.se/recept/morotslada/