Morotslåda

Morotslåda

1 tim Buffé Huvudrätt
Finsk morotslåda är en klassiker till jul. Den är len och söt i smaken, med både vispgrädde, sirap och smör i smeten. Morotslådan är lätt att laga, och den passar utmärkt att servera till köttbullar, prinskorv och julskinka.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/morotslada/

Gör så här

  • Skala och skär morötterna i bitar. Koka mjuka i vatten och salt.
  • Plocka upp morötterna med hålslev. Behåll kokvattnet.
  • Koka riset under lock i det sparade kokvattnet ca 20 min. Låt riset rinna av i en sil.
  • Värm ugnen till 200°.
  • Mixa morötterna till en puré. Vispa ner grädde, ägg, sirap, muskot, ingefära, peppar och kokt ris. Smaka av med salt.
  • Häll smeten i en smord ugnsform, ca 20x30 cm. Strö över ströbröd och klicka på smöret.
  • Grädda morotslådan mitt i ugnen ca 45 min.
Klart!
Energi:

445 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 45 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Morot
1 kg
Vatten
5 dl
Salt
1 tsk
Grötris
1½ dl
3 dl
Ägg
2
Ljus sirap
½ dl
Malen muskot
3 krm
Malen ingefära
1 tsk
Nymalen svartpeppar
Salt
1 tsk
Ströbröd
½ dl
25 g