Morotskladdkaka

Morotskladdkaka

60+ min
Lite nyttigare och mycket saftigare. Det blir kladdkakan om du river ner lite morötter i smeten och smaksätter med apelsin. På toppen ligger ett tjockt lager frosting för en extra lyxig fikaupplevelse.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°.
  • Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 18 cm i diameter. Smält smöret i en kastrull.
  • Rör ihop socker, vaniljsocker och ägg i en bunke.
  • Blanda mjöl, kakao och salt och rör ner tillsammans med det smälta smöret i äggsmeten.
  • Skala och riv moroten och blanda ner i smeten. Tillsätt apelsinskal- och saft och rör om.
  • Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 min tills den är lös i mitten men färdig i kanterna.
  • Ta ut kakan och låt stå i kyl ca 3 tim.
Frosting:
  • Vispa färskost, smör och florsocker med en elvisp till en luftig frosting.
  • Skala och riv moroten fint och vänd ner i frostingen.
Garnityr:
  • Sätt ugnen på 100°.
  • Skala och skär tunna slantar av moroten med en potatisskalare eller mandolin.
  • Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över honung. Grädda mitt i ugnen ca 1 tim, låt svalna.
  • Toppa kladdkakan med frostingen och garnera med de torkade morotsslantarna.
Klart!
Tips:

Receptet är skapat av Amanda Persson och är ett av bidragen i finalen av Kladdkakeracet 2017.

Energi:

415 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 48 g
Fett: 22 g

Ingredienser

150 g
Strösocker
3 dl
Vaniljsocker
2 tsk
Ägg
3
Vetemjöl
1½ dl
Kakao
4½ msk
Salt
2 krm
Morot
1
Apelsin
finrivet skal av 1
Pressad apelsinsaft
1 msk
Frosting:
Arla® Färskost Naturell
100 g
50 g
Florsocker
2 dl
Morot
¼
Garnityr:
Morot
½
Flytande honung