Mjuk pepparkaka utan ägg

1 tim
Frysbar
Mjuk pepparkaka utan ägg

En saftig och kryddig mjuk pepparkaka som bakas helt utan ägg, men med massor av smak. Lingonsylt i smeten ger en härlig friskhet som möter julens kryddor, och den brynta smörfrostingen sätter pricken över i med sin lena, fylliga smak.

Nytt

Ingredienser

300 g
5 dl
Ljus sirap
1½ dl
Lingonsylt
1 dl
Mortlad hel kryddnejlika
1 msk
Mortlade kardemummakärnor
3 tsk
Vetemjöl
9 dl
Strösocker
4 dl
Malen kanel
1 msk
Malen ingefära
1 msk
Bikarbonat
1 msk

Topping:

Frysta lingon
½ dl

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200° eller 175° varmluft.
  • Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och rör ner matlagningsgrädde, sirap och lingonsylt.
  • Mortla kryddnejlka och kardemumma. Blanda med vetemjöl, socker, kanel, malen ingefära och bikarbonat i en bunke. Rör ner smörblandningen och blanda försiktigt ihop, gärna med en slickepott.
  • Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 25x35 cm.
  • Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Kontrollera med provsticka – den ska vara torr.
  • Låt kakan svalna helt.

Frosting:

  • Bryn smöret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Häll över i en bunke och låt svalna. Ställ in bunken i kylen så smöret blir helt kallt.
  • Vispa det brynta smöret fluffigt med elvisp.
  • Tillsätt florsocker, färskost och kvarg. Vispa till en fast, krämig frosting.
  • Bred frostingen över den kalla mjuka pepparkakan. Toppa med frysta lingon.
  • Skär den mjuka pepparkakan i bitar. Det går bra att frysa in det som ej går åt!
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden

Energi:

10560 kcal

Energidistribution % Näringsvärden
Fiber: - 30,6 g
Protein: 3,8 % 99,7 g
Fett: 49,3 % 588,6 g
Kolhydrater: 46,9 % 1218,3 g
https://www.arla.se/recept/mjuk-pepparkaka-utan-agg/