Marinerad torskrygg med ostkräm

45 min Förrätt Huvudrätt Middag
Marinerad torskrygg med ostkräm

Torsk skivas tunt, marineras i citron och serveras med finskurna, krispiga grönsaker, ostkräm och tomatjuice. Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, har skapat receptet.

Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock

Ingredienser

Torskrygg:

Torskrygg
400 g
Pressad citronsaft, ca 2 citroner
¾ dl
Chili flakes
½ tsk
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm

Crudité:

Tunt hyvlad fänkål
½
Tunt skivad stjälkselleri
2
Tunt skivad rödlök
½

Ostkräm:

50 g
Äggula
1
Dijonsenap
1 msk
Vitvinsvinäger
1 msk
Matolja
1¾ dl
Salt
1 krm
Svartpeppar
1 krm
Citronsaft
1 tsk

Till servering:

Tomatjuice
1 dl
Olivolja
2 msk
50 g

Gör så här

Torskrygg:

  • Frys in torsken minst 2 tim så det går lättare att skiva den tunt.
  • Ta fram torsken och skiva tunna skivor. Marinera skivorna med citronsaft, chiliflakes, salt och peppar på ett fat.
  • Marinaden ska vara ca 10 min på fisken innan servering.

Crudité:

  • Lägg de tunt hyvlade och skivade grönsakerna och löken i iskallt vatten så att de blir riktigt krispiga, minst 10 min.
  • Häll av vattnet ca 10 min innan servering så de hinner torka.

Ostkräm:

  • Riv osten och mixa med äggula, senap och vinäger i en mixer. Droppa ner oljan lite i taget och fortsätt mixa till en fin kräm.
  • Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Vid servering:

  • Ringla tomatjuice över den marinerade torsken.
  • Klicka på ostkrämen och toppa med grönsakerna och hyvlad ost.
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

225 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Protein: 24 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 52 g
https://www.arla.se/recept/marinerad-torskrygg-med-ostkram/