Marängtårta med rabarber och jordgubbar

Marängtårta med rabarber och jordgubbar

Efterrätt
Sagolik marängtårta som innehåller allt gott samlat i en och samma tårta. Ljuvlig fyllning emellan maräng och tårtbotten och dekorerad med jordgubbar och mynta.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/marangtarta-med-rabarber-och-jordgubbar/

Gör så här

Fyllning:
  • Börja med fyllningen. Ansa och skär rabarber och jordgubbar i skivor. Koka hälften av rabarbern med sirapen i en kastrull ca 5 min.
  • Tillsätt resten av rabarbern och koka tills den är mjuk. Häll upp i en skål och låt svalna. Blanda ner jordgubbarna.
  • Vispa grädden hårt och blanda ner strax innan tårtan läggs ihop.
Tårtbotten:
  • Sätt ugnen på 150°. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Vispa smör och 1 ½ dl socker poröst.
  • Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
  • Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner en äggula i taget. Rör i mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner.
  • Vispa vitorna till ett fast skum. Vispa ner 1 ½ dl socker, lite i taget, till en fast marängsmet.
  • Bred ut smeten till botten i långpannan. Bred över marängen toppigt. Strö på mandelspån.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna.
  • Dela tårtbotten i 2 delar. Lägg ihop bottnarna med fyllningen emellan. Garnera med jordgubbar och ev färsk mynta.
Klart!

Ingredienser

Tårtbotten:
100 g
Strösocker
3 dl
Ägg
5
4 msk
Vetemjöl
2 dl
Bakpulver
2 tsk
Mandelspån
50 g
Fyllning:
Rabarber
350 g
Vit sirap
1 dl
Färska jordgubbar
250 g
5 dl
Garnering:
Jordgubbar
100 g
Färsk mynta
ev 1 dl