Mandeltårta med chokladsmörkräm

1 tim 30 min
Arbetstid: 30 min
Efterrätt
Mandeltårta med chokladsmörkräm

En riktig elegant mandeltårta med choklad blir en imponerande avslutning på festen oavsett om det är en student, ett födelsedagsbarn eller semester som ska firas. Bottnarna, som är glutenfria, går bra att frysa och chokladkrämen kan förberedas i förväg.

Nytt

Ingredienser

Marängbotten:

Sötmandel
2 dl
Mörk choklad
30 g
Ägg
4
Strösocker
1½ dl

Chokladsmörkräm:

Mörk choklad
70 g
150 g
2 dl
Strösocker
1 dl

Karamelliserade mandlar:

Strösocker
1 dl
Sötmandel
1 dl

Gör så här

Marängbotten:

  • Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  • Rita upp två rundlar à 20 cm i diameter på bakplåtspapper.
  • Mixa sötmandel till fina smulor. Finriv chokladen.
  • Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna och strösocker till ett hårt skum. Vänd försiktigt i den mixade mandeln och ⅓ av chokladen.
  • Bred ut smeten på rundlarna. Grädda bottnarna i mitten av ugnen ca 15 min. Låt kallna.

Chokladsmörkräm:

  • Hacka chokladen grovt. Skär smöret i små kuber.
  • Lägg äggulorna, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar, den får absolut inte koka. Ta av krämen från värmen när den är ca 83°.
  • Rör ner chokladen och smöret. Blanda till en jämn och glansig kräm. Häll genast över chokladkrämen i en bunke och låt svalna helt.

Karamelliserade mandlar:

  • Smält strösockret utan omrörning på medelvärme i en stekpanna tills det är gyllene.
  • Ta av från värmen och vänd i mandlarna. Rör snabbt om så alla mandlar täcks av sockret och häll genast över på ett bakplåtspapper.
  • Låt stelna och svalna helt innan du hackar de karamelliserade mandlarna till ett smul.

Vid montering:

  • Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred på hälften av chokladkrämen och upprepa proceduren med den andra marängbottnen.
  • Toppa med karamelliserade mandlar och servera.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

506 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 3,6 g
Protein: 6,5 % 8,1 g
Fett: 63,6 % 36,4 g
Kolhydrater: 29,9 % 37,3 g
https://www.arla.se/recept/mandeltarta-med-chokladsmorkram/