Mandelkola

1 tim
Mandelkola

Mandelkola är fantastiskt gott och extra delikata blir de små mandelkolorna om du doppar dem i choklad. Kola är mångas favoritgodis - inte bara till jul.

Ingredienser

100 g
2 dl
Strösocker
3 dl
Ljus sirap
1 dl
Vaniljsocker
1 tsk
Hackade nötter eller mandel
1 dl

Gör så här

  • Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker.
  • Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov.
  • Rör ner hackade nötter eller mandel. Häll upp smeten på en oljad plåt.
  • Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.

Kulprov:

  • Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per st

Energi:

58 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per st
Fiber: - 0,1 g
Protein: 1,4 % 0,2 g
Fett: 52,1 % 3,4 g
Kolhydrater: 46,5 % 6,6 g
Mandelkola
Video Så lyckas du med kolan

Kocken Lotta ger dig alla knepen för julens segaste kola. God jul från oss på Arla!

https://www.arla.se/recept/mandelkola/