Cannoli

Cannoli

2 tim
Efterrätt
Cannoli är en siciliansk klassiker, vars krispiga yta och krämiga fyllning för tankarna till soldränkta italienska eftermiddagar. Vi fyller dessa goda rån med en smörkräm smaksatt med starkt kaffe för en fyllig smak av Italien, men du kan även variera vårt cannoli-recept med olika fyllningar som klassikern ricotta, citron och pistagenötter. Krispigt, krämigt och underbart gott. Avnjut dina cannoli med en nybryggd espresso.
https://www.arla.se/recept/cannoli/

Gör så här

  • Blanda mjöl, socker, kakao, kanel och salt i en bunke. Rör ner smält smör, ägg och vin och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i maskin. Plasta in och lägg i kylen ca 1 tim.
  • Dela degen i 4 bitar. Dela sedan varje bit i 6 bitar. Rulla dem till bollar och platta till. Pudra dem med mjöl så de inte klibbar.
  • Kavla degen tunn, helst genom en pastamaskin. Börja med den tjockaste nivån och fortsätt till ca nr 4. Se till att de behåller sin runda form. De ska bli ca 10 cm i diameter. Stansa dem runda om det behövs.
  • Pensla cannolirören med olja. Rulla degen runt rören och pensla med äggvita där degen möts för att fästa. Tryck till lätt.
  • Värm upp olja till 180°.
  • Fritera rören i omgångar tills de fått fin färg, ca 2 min. Vänd runt dem i oljan så de blir jämnt friterade.
  • Lyft upp rören försiktigt med tång och lägg på galler för att svalna. Lossa cannolin från rullen genom att försiktigt vrida av dem.
  • Det blir fler cannolis än vad fyllningen räcker till men de går fint att frysa i lufttäta burkar.
Fyllning:
  • Vispa smöret luftigt med elvisp.
  • Tillsätt florsocker, kakao och kaffe, lite i taget, under vispning. Smaka av med lite salt. Lägg fyllningen i en spritspåse.
  • Fyll cannolin från båda ändarna med fyllningen. Doppa ändarna på cannolin i hackade nötter. Pudra gärna över florsocker innan servering.
Klart!

Smaksätt grädde med kakao, socker och punsch och vispa den fluffig. Spritsa i cannolirören, doppa kanterna i hackade nötter och servera direkt!

Ingredienser

Vetemjöl (300 g)
5 dl
Strösocker
2 msk
Kakao
1 tsk
Malen kanel
½ tsk
Salt
½ tsk
3 msk
Ägg
1
Marsalavin
1¼ dl
Fritering:
Rapsolja, till canollirören
Äggvita
1
Frityrolja eller rapsolja
1 liter
Fyllning:
250 g
Florsocker
6 dl
Kakao
1 dl
Kallt, starkt kaffe
½ dl
Flingsalt
Hackade hasselnötter
1 dl