Lussestjärna med fyllning av brynt smör och pistage

Lussestjärna med fyllning av brynt smör och pistage

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(8 st)

Julens snyggaste lussebulle är en riktig stjärna. Generöst med kolasmakande brynt smör i fyllningen gör bullen saftig, smakrik och alldeles oemotståndlig. Stjärnan är enklare att vika än vad man kan tro men behöver du hjälp kan du spana in videon (länk).

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

stjärnor

Receptet gäller för 2 st

Fyllning

Gör så här

Gör så här

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt saffran, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del tunt, bred fyllning på och strö över pistagenötterna. Vik varje deghalva dubbel och skär ut en lång remsa av hela stycket. Börja med att lägga ut remsan som en fyrkant med en "ögla” i varje hörn (se videoklippet). Fortsätt dra remsan runt varje ögla tills du får ett flätat mönster. Avsluta när remsorna möter varann i mitten. Låt jäsa ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min.

Fyllning:

Bryn 75 gram smör i en kastrull och låt svalna något. Tillsätt saffran och rör om. Vispa resten av smöret med socker, mandelmjöl, vaniljpulver och rör sedan ner det brynta smöret. Mixa pistagenötterna fint.

Tips:

Julens vackraste lussebulle - lär dig göra stjärnan!

Skriv ut