Linfrölimpor

Linfrölimpor

Frukost
Härliga limpor som får fyllig och mustig smak av det grova rågmjölet. Bjud dem ljumna, med smör och en god ost eller till frukost.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/linfrolimpor/

Gör så här

  • Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 7 dl vetemjöl, rågmjöl, vetekli, linfrön, honung, salt och jästen delad i mindre bitar.
  • Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ner i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
  • Sätt ugnen på 175°.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resten av vetemjölet. Dela degen i två delar. Kavla eller tryck ut varje del till en platta. Rulla ihop plattan till en limpa. Gör likadant med nästa.
  • Lägg limporna att jäsa i varsin lätt smord 1 1/2 liters avlång bakform. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
  • Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min.
  • Låt bröden ligga kvar i formarna ca 5 min efter att de tagits ur ugnen. Stjälp sedan upp dem och låt kallna på galler inlindade i en handduk.
Klart!

Ingredienser

50 g
Vetemjöl special
8 dl
Grovt rågmjöl
3 dl
Vetekli
1 dl
Linfrön
1 dl
Honung
½ dl
Salt
2 tsk
Jäst
25 g
Vatten
5 dl