Laxpaté med skaldjur

1 tim 50 min Buffé Förrätt Lunch
Laxpaté med skaldjur

Ljuvlig laxpaté med räkor och musslor - läcker och lättlagad. Laxpaté gör succé både som förrätt och på buffébordet. Kan även serveras varm som huvudrätt direkt ur formen.

Ingredienser

Laxfilé
600 g
Ägg
3
Salt
1½ tsk
2 dl
Potatismjöl
1 msk
Cayennepeppar
1 krm
Skalade räkor
150 g
Musslor
75 g

Grön sås:

Hackad fryst spenat
150 g
2 dl
Hackad färsk gräslök
½ dl
Hackad färsk dill
½ dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
½ krm

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smörj en avlång ugnssäker form, 1 1/2 liter. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten.
  • Skär laxen i bitar och lägg dem i en matberedare. Kör till en färs.
  • Rör ner ägg, salt, grädde, potatismjöl och cayennepeppar. Kör till en slät smet.
  • Häll över smeten i en bunke och vänd ner räkorna.
  • Lägg hälften av smeten i formen. Lägg på musslorna. Täck med resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min.
  • Tina spenaten till såsen.
  • Blanda spenat, crème fraiche, gräslök och dill. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär patén i skivor.
  • Servera såsen till och gärna en citronklyfta att pressa över.
Lägg till recept till tillagad

Att mäta paténs innertemperatur är ett bra sätt att kontrollera om den är färdiggräddad. Innertemperaturen ska vara 75°.

https://www.arla.se/recept/laxpate-med-skaldjur/