Laxpaté med skaldjur

Laxpaté med skaldjur

60+ min Buffé Förrätt
Ljuvlig laxpaté med räkor och musslor - läcker och lättlagad. Laxpaté gör succé både som förrätt och på buffébordet. Kan även serveras varm som huvudrätt direkt ur formen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/laxpate-med-skaldjur/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Smörj en avlång ugnssäker form, 1 1/2 liter. Klipp till ett bakplåtspapper och lägg i botten.
  • Skär laxen i bitar och lägg dem i en matberedare. Kör till en färs.
  • Rör ner ägg, salt, grädde, potatismjöl och cayennepeppar. Kör till en slät smet.
  • Häll över smeten i en bunke och vänd ner räkorna.
  • Lägg hälften av smeten i formen. Lägg på musslorna. Täck med resten av smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min.
  • Tina spenaten till såsen.
  • Blanda spenat, crème fraiche, gräslök och dill. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär patén i skivor.
  • Servera såsen till och gärna en citronklyfta att pressa över.
Klart!

Att mäta paténs innertemperatur är ett bra sätt att kontrollera om den är färdiggräddad. Innertemperaturen ska vara 75°.

Ingredienser

Laxfilé
600 g
Ägg
3
Salt
1½ tsk
2 dl
Potatismjöl
1 msk
Cayennepeppar
1 krm
Skalade räkor
150 g
Musslor
75 g
Grön sås:
Hackad fryst spenat
150 g
2 dl
Hackad färsk gräslök
½ dl
Hackad färsk dill
½ dl
Salt
½ tsk
Svartpeppar
½ krm