Årets rätt 2025 – långbakad lammtaco med kryddor från hela världen

12 tim
Tid: 4 tim
Huvudrätt Middag Varmrätt
Årets rätt 2025 – långbakad lammtaco med kryddor från hela världen

Med Årets Rätt 2025 vill jag inspirera till matlagning som samlar människor och skapar gemenskap i köket. Att laga mat tillsammans är ett fantastiskt sätt att knyta band och skapa minnen. Genom att laga Årets Rätt 2025 vill jag inspirera till lekfullhet och nyfikenhet – en taco kan passa alla, bara man vågar testa sig fram. Jag vill utmana det svenska folket att våga testa nya saker, laga mer mat och ha kul i köket! - Michael Andersson, Årets Kock 2024.

  • Arla
  • Recept & mat
  • Årets rätt 2025 – långbakad lammtaco med kryddor från hela världen
Nytt

Ingredienser

Lamm:

Lammbog med ben, lammstek, lammframdel eller lammbringa
600 g
2 msk

Lammrub del 1:

Svartpepparkorn
2 msk
Hel spiskummin
1½ msk
Fänkålsfrön
1½ msk
Korianderfrön
1 msk
Hel kryddnejlika
1 tsk

Lammrub del 2:

Paprikapulver
1 msk
Vitlökspulver
1 msk
Torkad oregano
1 msk
Rökt paprikapulver
2 tsk
Lökpulver
2 tsk
Persillade
2 tsk
Flingsalt
1 msk

Marinad:

Färska gröna jalapeño
2
Liten silverlök
1
Vitlöksklyftor
10
Tomater
2
Vatten
1 liter
Salt
2 tsk
Chipotlepasta
1 msk

Gryta:

Silverlökar
2
Tomater
2
Vitlöksklyftor
10
2 msk
Tomatpuré
1 msk
Färsk timjan
4 kvistar
Lagerblad
4
Rosmarinkvist
1
Färsk koriander
1 kruka
Kanelstång
1
Kycklingbuljong
2 tärningar
Apelsinjuice
4 dl
Ljus öl
33 cl
Lime, finrivet skal
2
Apelsin, finrivet skal
1
Vatten
ingen enhet

Salsa:

Färsk grön jalapeño
1
Rött äpple
½
Silverlök
½
Vitlöksklyftor
5
Tomat
1
Vatten
5 dl
Flingsalt
1 msk
Färsk persilja
½ kruka
Färsk koriander
½ kruka
Grön tabasco
½ msk
Äppelcidervinäger
1 msk
Strösocker
1 tsk

Pico de gallo:

Tomater
3
Liten silverlök
1
Färsk grön jalapeño
1
Färsk koriander
1 kruka
Lime, finrivet skal och saft
2
Strösocker
1 tsk
Salt
2 krm

Till servering:

2 dl
Små tortillabröd
8
Ätbara blommor
ingen enhet

Gör så här

Dag 1 - lamm:

  • Köttet behöver inte putsas. Hetta upp smör- & rapsolja i en stekpanna. Bryn köttet runtom tills det får fin stekyta.
  • Ställ åt sidan medan du förbereder kryddblandningen.

Dag 1 - lammrub:

  • Rosta alla kryddor i del 1 i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar dofta gott. Lägg i en mixerbunke till en matberedare.
  • Tillsätt ingredienserna i del 2. Mixa till en jämn kryddblandning.
  • Massera in rubben ordentligt på lammet. Täck över köttet och låt vila i kylen minst 4 timmar, helst över natten.

Dag 1 - marinad:

  • Halvera jalapeño och ta ur kärnorna. Skala lök och vitlök. Klyfta löken, behåll vitlöksklyftorna hela. Klyfta tomaterna.
  • Koka upp vatten med salt. Lägg ner jalapeño, lök, tomat och vitlök. Ta kastrullen från värmen och låt stå och dra ca 10 min.
  • Sila bort vattnet. Mixa de kokta ingredienserna tillsammans med chipotlepastan till en slät marinad. Ställ kallt över natten.

Dag 1 - salsa: Går även bra att göra dag 2.

  • Dela jalapeño och äpple och ta bort kärnhusen. Skala lök och vitlök. Skär i mindre bitar. Klyfta tomaten.
  • Koka upp vatten med salt i en kastrull. Lägg ner jalapeño, äpple, lök, vitlök, tomat och örter i det kokande vattnet. Ta kastrullen från värmen. Låt stå ca 10 min.
  • Sila bort vattnet. Mixa ingredienserna till en slät salsa. Smaka upp med tabasco, vinäger och socker. Häll upp salsan i en burk med lock och ställ kallt.

Dag 2 - gryta:

  • Sätt ugnen på150° eller 130° varmluft.
  • Skala och skiva löken. Skiva tomaterna. Skala vitlöksklyftorna, behåll dem hela.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en ugnstålig gjutjärnsgryta eller kastrull på låg värme. Fräs tomatpurén i grytan i 2-3 min.
  • Tillsätt löken och stek den mjuk. Fördela den sedan jämnt i botten av grytan. Lägg på ett lager tomatskivor och tillsätt vitlöksklyftor, timjan, lagerblad, rosmarin, koriander och kanelstång.
  • Lägg ner det kryddade köttet. Smula ner buljongen. Häll på marinaden, apelsinjuice, öl och finrivet skal av lime och apelsin. Fyll på med vatten så att köttet täcks.
  • Täck grytan med lock låt stå i ugnen ca 4 timmar, köttet är klart när det enkelt släpper från benet eller är riktigt mört. Vid behov, låt grytan stå ytterligare 30 min, eller tills köttet släppt.
  • När köttet är klart, ta upp det från spadet och låt det vila i en ugnsform.
  • Ställ grytan på spisen och koka ihop spadet tills hälften återstår.
  • Ta ur kanelstången ur grytan. Använd en mixerstav för att mixa alla ingredienser som är kvar i grytan till en slät sås.
  • Smaka av med salt, peppar och ev lite socker vid behov. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan.

Dag 2 - pico de gallo:

  • Dela tomaterna och skrapa ur kärnhusen. Skala och finhacka löken.
  • Tärna tomat och jalapeño smått och hacka koriandern.
  • Blanda allt i en skål tillsammans med limeskal, limesaft, socker och salt.

Servering av Årets rätt 2025:

  • Använd en tång för att lossa köttet från benet. Dela köttet i mindre bitar.
  • Bred smetana på tortillabröden. Fyll på med lamm, den smakrika såsen från grytan, salsa och pico de gallo. Toppa med ätbara blommor.
  • Njut av din underbara lammtaco!
Klart!

Näringsvärden, per port

Energi:

970 kcal

Energifördelning:

Energifördelning:
Fiber: 13,9 g
Protein: 45,2 g
Kolhydrater: 87,2 g
Fett: 47,6 g
https://www.arla.se/recept/langbakad-lammtaco-barbacoa-med-kryddor-fran-hela-varlden-/