Lammlägg

3 tim 30 min Middag
Lammlägg

Ett klassiskt långkok där lammläggen får sjuda långsamt tillsammans med grönsaker, matlagningsvin och aromatiska kryddor tills köttet blir mört och saftigt. Den här rätten fyller köket med underbara dofter och blir en festlig middag som enkelt kan serveras med krämig polenta och en fräsch sallad vid sidan av. Perfekt när du vill imponera utan att behöva stå vid spisen hela tiden.

Nytt

Ingredienser

Lammlägg
ca 1½ kg
Flingsalt
1½ tsk
Svartpeppar
1 tsk
Gula lökar
2
Vitlöksklyftor
3
Paprika
1
Aubergine
1
Zucchini
1
Körsbärstomater
500 g
1 msk
Tomatpuré
1 msk
Torkad rosmarin
1 tsk
Torkad timjan
1 tsk
Rött matlagningsvin
2 dl
Vatten
3 dl
Köttbuljong
1 tärning
Majsstärkelse
1 msk
Kallt vatten
3 msk

Sallad:

Fänkål
1
Rucola
65 g
Citronsaft
1 msk
Olivolja
1 msk
Flingsalt
1 krm
Svartpeppar
1 krm

Krämig polenta:

Vatten
1 liter
Polenta
3 dl
50 g
Falbygdens® Pecorino romano, riven
100 g
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm

Gör så här

  • Salta och peppra runt om lammläggen.
  • Skala gul lök och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna och mosa lätt. Skär paprika, aubergine och zucchini i jämnstora bitar. Halvera tomaterna.
  • Hetta upp smör i en stor kastrull. Bryn lammläggen runt om tills de får fin färg. Ta upp läggen och lägg åt sidan.
  • Stek lök och grönsaker i samma kastrull i ca 5 min, tills de får fin färg. Tillsätt tomatpuré, rosmarin och timjan. Fräs ytterligare 3 min.
  • Häll i vinet och låt koka ner tills hälften återstår. Lägg i lammläggen.
  • Tillsätt vatten och smulad buljong. Låt sjuda under lock ca 2,5 timmar, tills köttet är mört och faller isär.
  • Dra av köttet från benen. Sila av vätskan som skapats när du tillagad lammläggen. Spara 5 dl av vätskan och ge den ett uppkok.
  • Blanda majsstärkelse med vatten. Vispa ner redningen i den kokande vätskan. VIspa konstant tills såsen tjocknar. Häll såsen över lammläggen och grönsakerna.

Sallad:

  • Skär fänkålen tunt med en mandolin eller för hand.
  • Blanda fänkål med rucola i en salladsskål. Pressa över citronsaft, ringla över olivolja, salt och svartpeppar. Ställ åt sidan fram till servering.

Krämig polenta:

  • Gör den krämiga polentan precis innan servering då den snabbt blir stabbig. Börja med att koka upp vatten i en kastrull. Vispa i polentan och sänk värmen. Sjud på svag värme under omrörning i ca 3 min.
  • Tillsätt smör och riven pecorino i polentan. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera direkt till lammläggsgrytan och salladen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

908 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 14,1 g
Protein: 29,8 % 66,6 g
Fett: 41,1 % 42,2 g
Kolhydrater: 28,2 % 63,1 g
https://www.arla.se/recept/lammlagg/