Lakritskladdkaka med karamelliserade mandlar och flingsalt

50 min Efterrätt Fika
Frysbar
Lakritskladdkaka med karamelliserade mandlar och flingsalt

Lakrits och choklad är goda smakkompisar, med salt-söta mandlar och hallon blir det riktigt kalas!

Ingredienser

100 g
Ägg
2
Strösocker
3 dl
Sötmandel
1 dl
Vetemjöl
2 dl
Lakritspulver
2 msk
Kakao
4 msk
Vaniljsocker
1 msk

Karamelliserade mandlar:

Strösocker
¾ dl
Sötmandel
1 dl
1 msk
Flingsalt
1 tsk
Hallon
100 g
2 dl

Gör så här

Kladdkaka:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  • Smält smöret. Rör ner ägg och socker i smöret, häll i en bunke.
  • Grovhacka mandlarna och blanda med de torra ingredienserna. Vänd ner i smeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna.

Karamelliserade mandlar:

  • Smält sockret i en stekpanna och lägg ner mandlarna. Rör i smöret.
  • Häll upp de karamelliserade mandlarna på smörpapper och strö över flingsalt, låt kallna.
  • Fördela hallon och karamelliserade mandlar på kakan. Vispa grädden och toppa ev med lakritspulver, servera till kakan.
Lägg till recept till tillagad

Receptet är skapat av Miranda Westerlind och är ett av bidragen i finalen av Kladdkakeracet 2016.

Näringsvärden, per bit

Energi:

440 kcal

Näringsvärden per bit
Protein: 6 g
Fett: 26 g
Kolhydrater: 44 g
https://www.arla.se/recept/lakritskladdkaka-med-karamelliserade-mandlar-och-flingsalt/